Nieuwsagentschap

2019: klimaatexamen voor wereldleiders

KLIMAAT
Alle nieuws

Meer nieuws

CONFLICT

Terwijl de wereld de verwoesting in Oekraïne gadeslaat, broeit er nog een conflict aan de andere andere kant van de voormalige Sovjet-Unie. Door de afwezigheid van internationale steun voor Armenië dreigt het conflict om de betwiste regio Nagorno-Karabach opnieuw uit te barsten, schrijft professor Politieke Wetenschappen Ronald Suny.

NAGORNO-KARABACH

De regering van Azerbeidzjan zet natuurbehoud in als diplomatieke wapen, om de bovenhand te krijgen in de vredesgesprekken met buurland Armenië. Maar volgens experts overspeelt Baku zijn hand.

VROUWENRECHTEN

Toen de Turkse studente Yagmur Varkal hoorde dat ze moest betalen voor een vaccin dat haar beschermt tegen baarmoederhalskanker, was haar verontwaardiging groot. Ze daagde de gezondheidsautoriteiten voor de rechtbank om haar geld terug te krijgen en behaalde daarmee een historische overwinning.

GEZONDHEID

De Europese taks op alcohol verdubbelen, kan ertoe leiden dat vijfduizend minder mensen kanker krijgen door het nuttigen van alcohol. Het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Rusland kunnen op deze manier de meeste mensenlevens redden, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in een nieuw rapport.

HITTE

Een beperkte hittegolf in vochtige gebieden kan veel meer schade aanrichten dan veel hogere temperaturen in een drogere regio. Klimatologen Alan Thomas Kennedy-Asser, Dann Mitchell en Eunice Lo leggen uit hoe dat komt. 

KLIMAATVERANDERING

Sinds de jaren zestig is de hoeveelheid warmte die wordt opgeslagen in landmassa aanzienlijk toegenomen. De warmteopslag op de continenten nam zelfs veel sterker toe dan de opwarming in oceanen en in de atmosfeer, stelt nieuw internationaal onderzoek waar ook de VUB aan meewerkte.

OCEANEN

Door de opwarming van de oceanen verschuiven de leefgebieden van vissen naar het noorden. Op sommige plaatsen zijn bepaalde vissoorten zelfs al helemaal verdwenen, blijkt uit nieuw Schots onderzoek.

ENERGIETRANSITIE

Het gebruik van brandstoffen op basis van dierenvetten neemt toe in Europa. Maar wat gepromoot wordt als een schone brandstof voor auto’s en vliegtuigen, maakt ons transport in werkelijkheid minder duurzaam, zegt milieukoepel T&E.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo