Er is nog steeds geen duidelijkheid over wie nu de VN-klimaattop in 2024 kan organiseren. Het is de beurt aan een Oost-Europees land, maar de conflicten tussen Rusland en Oekraïne en Armenië en Azerbeidzjan maken eensgezindheid onmogelijk.
Terwijl de wereld de verwoesting in Oekraïne gadeslaat, broeit er nog een conflict aan de andere andere kant van de voormalige Sovjet-Unie. Door de afwezigheid van internationale steun voor Armenië dreigt het conflict om de betwiste regio Nagorno-Karabach opnieuw uit te barsten, schrijft professor Politieke Wetenschappen Ronald Suny.
De regering van Azerbeidzjan zet natuurbehoud in als diplomatieke wapen, om de bovenhand te krijgen in de vredesgesprekken met buurland Armenië. Maar volgens experts overspeelt Baku zijn hand.
Toen de Turkse studente Yagmur Varkal hoorde dat ze moest betalen voor een vaccin dat haar beschermt tegen baarmoederhalskanker, was haar verontwaardiging groot. Ze daagde de gezondheidsautoriteiten voor de rechtbank om haar geld terug te krijgen en behaalde daarmee een historische overwinning.
De wereld moet een flinke inhaalbeweging maken als we de klimaatdoelen van Parijs willen halen, blijkt uit cijfers van consultancybedrijf PwC. Vanaf nu moet de uitstoot elk jaar 17,2 procent dalen - of zeven keer sneller dan het huidige tempo.
In volle energiecrisis lanceerde Frankrijk vorige winter een plan om burgers en bedrijven zuiniger te leren leven. Met succes: het Franse stroomverbruik daalde met 10 procent. Energie-experten Ariane Millot en Steve Pye distilleren drie belangrijke lessen uit het Franse experiment.
Ondanks de belofte om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen hebben Europese landen sinds 1995 maar liefst 66 procent meer geïnvesteerd in het wegennet dan in spoorverbindingen. Dat blijkt uit een rapport in opdracht van milieuorganisatie Greenpeace.