Nieuwsagentschap

2019: klimaatexamen voor wereldleiders

KLIMAAT
Alle nieuws

Meer nieuws

CONFLICT

Armenië heeft er vrijdag mee ingestemd om vier dorpen “terug te geven” aan aartsvijand Azerbeidzjan, dat meldt de Armeense staatsmedia. Een woordvoerder van het Azerbeidzjaanse ministerie van Buitenlandse Zaken omschreef de gebeurtenis als “historisch”.

 

COP29

Azerbeidzjan, gastland van de volgende VN-klimaattop, heeft verschillende topmannen van olie- en gasbedrijven en enkele controversiële regeringsfiguren benoemd in het comité dat de top moet organiseren. Ook opvallend: er is geen enkele vrouw bij.

NAGORNO-KARABACH

Azerbeidzjan heeft zijn macht laten gelden in de Armeense enclave Nagorno-Karabach. Daarmee komt Bakoe een stap dichter bij een oude strategische doelstelling: een corridor naar Turkije en de Middellandse Zee. Om dat te bereiken moeten er echter ook gebieden binnen Armenië vallen.

POLITIEK

Er is nog steeds geen duidelijkheid over wie nu de VN-klimaattop in 2024 kan organiseren. Het is de beurt aan een Oost-Europees land, maar de conflicten tussen Rusland en Oekraïne en Armenië en Azerbeidzjan maken eensgezindheid onmogelijk.

KLIMAAT

Ondanks ontbossing en bosbranden blijven bossen wereldwijd een erg krachtig wapen in de strijd tegen klimaatverandering. Ze hebben de afgelopen dertig jaar consequent CO2 opgenomen, met een gemiddelde van 3,5 miljard ton per jaar. Dat is ruim een derde van de uitstoot door verbranding van fossiele brandstoffen.

 

ENERGIE

Europa heeft voldoende ruimte om wind- en zonne-energie uit te breiden zonder de voedselproductie of de natuur in gevaar te brengen. Vooral op het Europese platteland is ruimte te vinden.

LUCHTVAART

Om de uitstoot van de luchtvaart aan banden te leggen, lijken groene vliegtuigbrandstoffen de enige mogelijkheid op korte termijn. De keuze van het gewas en de plek waar het wordt geteeld spelen daarbij een grote rol, blijkt uit een nieuwe studie.

METHAAN

Willen we de klimaatverandering stoppen, dan moeten we het over methaan hebben, schrijven wetenschappers Malika Menoud en Thomas Röckmann. Het krachtige broeikasgas lekt op grote schaal weg in de atmosfeer. “Die lekken opsporen en dichten biedt een enorme winst voor het klimaat.”

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo