Nieuwsagentschap

8

COP29

Azerbeidzjan, gastland van de volgende VN-klimaattop, heeft verschillende topmannen van olie- en gasbedrijven en enkele controversiële regeringsfiguren benoemd in het comité dat de top moet organiseren. Ook opvallend: er is geen enkele vrouw bij.

NAGORNO-KARABACH

Azerbeidzjan heeft zijn macht laten gelden in de Armeense enclave Nagorno-Karabach. Daarmee komt Bakoe een stap dichter bij een oude strategische doelstelling: een corridor naar Turkije en de Middellandse Zee. Om dat te bereiken moeten er echter ook gebieden binnen Armenië vallen.

POLITIEK

Er is nog steeds geen duidelijkheid over wie nu de VN-klimaattop in 2024 kan organiseren. Het is de beurt aan een Oost-Europees land, maar de conflicten tussen Rusland en Oekraïne en Armenië en Azerbeidzjan maken eensgezindheid onmogelijk.

CONFLICT

Terwijl de wereld de verwoesting in Oekraïne gadeslaat, broeit er nog een conflict aan de andere andere kant van de voormalige Sovjet-Unie. Door de afwezigheid van internationale steun voor Armenië dreigt het conflict om de betwiste regio Nagorno-Karabach opnieuw uit te barsten, schrijft professor Politieke Wetenschappen Ronald Suny.

NAGORNO-KARABACH

De regering van Azerbeidzjan zet natuurbehoud in als diplomatieke wapen, om de bovenhand te krijgen in de vredesgesprekken met buurland Armenië. Maar volgens experts overspeelt Baku zijn hand.

VROUWENRECHTEN

Toen de Turkse studente Yagmur Varkal hoorde dat ze moest betalen voor een vaccin dat haar beschermt tegen baarmoederhalskanker, was haar verontwaardiging groot. Ze daagde de gezondheidsautoriteiten voor de rechtbank om haar geld terug te krijgen en behaalde daarmee een historische overwinning.

 

GEZONDHEID

De Europese taks op alcohol verdubbelen, kan ertoe leiden dat vijfduizend minder mensen kanker krijgen door het nuttigen van alcohol. Het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Rusland kunnen op deze manier de meeste mensenlevens redden, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in een nieuw rapport.

NAGORNO-KARABACH

De oorlog in Nagorno-Karabach is voorbij. Maar de rijke architectonische erfenis, waaronder veel vroegchristelijke monumenten, loopt gevaar, zegt onderzoeker Christina Maranci.

VLUCHTELINGEN

De VN-Vluchtelingenorganisatie heeft gisteren een recordbedrag binnengehaald tijdens haar jaarlijkse donorconferentie. Lidstaten hebben bijna een miljard dollar beloofd, een derde meer dan vorig jaar.

NAGORNO-KARABACH

Begin deze maand intensiveerden de gevechten tussen Armenië en Azerbeidzjan om Nagorno-Karabach, een conflict dat al meer dan drie decennia aansleept. Iran neemt al die tijd een neutraal standpunt in, en heeft daar goede redenen voor, schrijft Marzieh Kouhi-Esfahani, expert Internationale Betrekkingen aan de Durham University in Groot-Brittannië.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo