Nieuwsagentschap

Is na Nagorno-Karabach ook Armenië aan de beurt?

NAGORNO-KARABACH
Alle nieuws

Meer nieuws

CONFLICT

Armenië heeft er vrijdag mee ingestemd om vier dorpen “terug te geven” aan aartsvijand Azerbeidzjan, dat meldt de Armeense staatsmedia. Een woordvoerder van het Azerbeidzjaanse ministerie van Buitenlandse Zaken omschreef de gebeurtenis als “historisch”.

 

COP29

Azerbeidzjan, gastland van de volgende VN-klimaattop, heeft verschillende topmannen van olie- en gasbedrijven en enkele controversiële regeringsfiguren benoemd in het comité dat de top moet organiseren. Ook opvallend: er is geen enkele vrouw bij.

POLITIEK

Er is nog steeds geen duidelijkheid over wie nu de VN-klimaattop in 2024 kan organiseren. Het is de beurt aan een Oost-Europees land, maar de conflicten tussen Rusland en Oekraïne en Armenië en Azerbeidzjan maken eensgezindheid onmogelijk.

CONFLICT

Terwijl de wereld de verwoesting in Oekraïne gadeslaat, broeit er nog een conflict aan de andere andere kant van de voormalige Sovjet-Unie. Door de afwezigheid van internationale steun voor Armenië dreigt het conflict om de betwiste regio Nagorno-Karabach opnieuw uit te barsten, schrijft professor Politieke Wetenschappen Ronald Suny.

ONDERWIJS

Fietsen voor jonge meisjes in Zimbabwe: ze blijken bijzonder succesvol om schooluitval te verminderen en hun gevoel van veiligheid te verhogen. Of hoe het Amerikaanse fietsinitiatief World Bicycle Relief meisjes meer kans geeft op een diploma, en een toekomst.

ECUADOR

Buitenlandse onderzoekers en bedrijven nemen zonder toestemming genetisch materiaal van inheemse volkeren en planten uit Ecuador mee. Maar de tegenstand groeit, en de Ecuadoraanse overheid kant zich tegen de praktijk.

GENDER

Wereldwijd hebben meer dan 370 miljoen meisjes en vrouwen – of 1 op de 8 – verkrachting of seksueel misbruik meegemaakt op jonge leeftijd. Bij de jongens gaat het om 1 op de 11 kinderen. Als ook online en verbaal geweld worden meegerekend, verdubbelt dat cijfer.

SOCIALE MEDIA

Voor ons gebruik van gratis apps betalen we ook met uitstelgedrag, slaapgebrek en verminderde focus. Dat blijkt uit Zweeds onderzoek bij tweehonderd gebruikers.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo