Nieuwsagentschap

193

VRIJHEID

Academische vrijheden kalven af. Dat blijkt uit de Academic Freedom Index. Voor de gemiddelde wereldburger staat het recht om vrijelijk academisch onderzoek te doen terug op het niveau van vier decennia geleden.
 

PLASTICVERVUILING

De plasticvervuiling op de kusten van de idyllische Seychellen heeft vaak duizenden kilometers afgelegd, blijkt uit onderzoek.

AFRIKA

De gezonde levensverwachting van Afrikanen is met gemiddeld tien jaar gestegen sinds het jaar 2000. De levensverwachting in Afrika als regio is daarmee de grootste stijger ter wereld.

PLASTICVERVUILING

Het iconische Aldabra-atol vrijmaken van plastic zal 4,68 miljoen dollar en 18.000 arbeidsuren kosten. Dat is de ontnuchterende conclusie na een project waarbij 5 procent - of 25 ton plastic - van het zwerfvuil op de stranden werd verwijderd.

CORONACRISIS

De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te perken eisen een zware tol van de toeristische sector. Vooral het internationale toerisme zal zware klappen krijgen, zegt Pamela Coke-Hamilton van de VN-conferentie inzake handel en ontwikkeling (Unctad). Voor sommige van de paradijselijke reisbestemmingen ligt een economische ramp op de loer. 

SEYCHELLEN

De Seychellen bakenen een gebied groter dan Duitsland af als zeereservaat. De stap is onderdeel van een akkoord rond schuldherschikking. 

SDG’S: NOG 10 JAAR TE GAAN

Als duiker zag Stijn Van Hoestenberghe met eigen ogen welke schade onze visconsumptie heeft op het ecosysteem op de Seychellen. Hij werkte er als bioloog in een viskwekerij en raakte ervan overtuigd dat het anders kan. Dat bewijst hij vandaag in een unieke kwekerij die vegetarisch gevoede vis produceert - zonder waterverbruik of vervuiling.

KORAALRIFFEN

Het herhaaldelijk verbleken van koraalriffen door stijgende zeewatertemperaturen leidt tot blijvende veranderingen in de visbestanden. Dat blijkt uit onderzoek bij de Seychellen, een eilandengroep ten noorden van Madagaskar.

KLIMAAT

Na de technisch succesvolle maar politiek zwakke klimaattop in Polen volgt in 2019 een belangrijk klimaatexamen voor de wereld. Grote vraag is hoeveel en welke landen hun nationale klimaatplannen zullen opkrikken, en hoe.

ENERGIE

De Seychellen plannen de bouw van een groot zonnepark van bijna 15.000 panelen. Nu is de eilandengroep nog sterk afhankelijk van fossiele brandstoffen maar daar komt snel verandering in.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo