Nieuwsagentschap

206

KUSTEROSIE

De klimaatverandering bedreigt alle kustgebieden ter wereld, ook de West-Afrikaanse. Volgens onderzoekers van het Franse Institut de Recherche pour le Développement (IRD) zijn er drie scenario’s. Slechts één garandeert een goede afloop.

NIGERIA

De traditionele leiderschapsrol van Nigeria in Afrika is in de afgelopen jaren steeds minder vanzelfsprekend geworden, zegt Sheriff Folarin, politicoloog aan de Covenant University in Ota (Nigeria).

CORONACRISIS

De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te perken eisen een zware tol van de toeristische sector. Vooral het internationale toerisme zal zware klappen krijgen, zegt Pamela Coke-Hamilton van de VN-conferentie inzake handel en ontwikkeling (Unctad). Voor sommige van de paradijselijke reisbestemmingen ligt een economische ramp op de loer. 

KLIMAAT

Na de technisch succesvolle maar politiek zwakke klimaattop in Polen volgt in 2019 een belangrijk klimaatexamen voor de wereld. Grote vraag is hoeveel en welke landen hun nationale klimaatplannen zullen opkrikken, en hoe.

HANDEL

Tijdens de eerste zeven maanden van dit jaar is de handel tussen China en de landen die Portugees als officiële taal hebben met 21,5 procent gegroeid. De grootste toename was weggelegd voor de relatie China-Mozambique, goed voor een groei van 45 procent.

LANDBOUW

In Afrika is voor het eerst de Spodoptera frugiperda gesignaleerd, een vlinder die een bedreiging vormt voor heel wat gewassen. Vooral de belangrijke maïsteelt loopt gevaar.

MALARIA

“Voor het eerst in de geschiedenis komt een Afrika zonder malaria in zicht.” Dat zegt de Ethiopische eerste minister Hailemariam Dessalegn op basis van de jongste cijfers.

ECONOMIE

Sao Tomé en Principe, een eilandenstaat voor de kust van West-Afrika, kan profiteren van grote hoeveelheden olie in de Golf van Guinea. Het land gaat een verantwoord en transparant management van de oliebronnen echter uit de weg, stelt Human Rights Watch (HRW) in een rapport.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo