Nieuwsagentschap

117

INTERNET

Vorig jaar hebben net geen dertig landen samen minstens 155 keer de toegang tot het internet afgesloten of beperkt. Het belette miljoenen mensen om te werken, te studeren of te communiceren.

DROOGTE

Het smeltwater uit de gletsjers in het Aziatische hooggebergte levert water voor zo’n 221 miljoen mensen. Maar die watervoorraad is snel aan het krimpen, blijkt uit een Brits onderzoek. In enkele decennia al komt daardoor een essentiële buffer tegen droogte in gevaar.

MIJNBOUW

Het Kirgizische parlement werkt aan een langdurig moratorium op uraniummijnbouw en lijkt daarmee tegemoet te komen aan de wensen van de bevolking. Voor buitenlandse investeerders leidt het tot onzekerheid.

KLIMAAT

Na de technisch succesvolle maar politiek zwakke klimaattop in Polen volgt in 2019 een belangrijk klimaatexamen voor de wereld. Grote vraag is hoeveel en welke landen hun nationale klimaatplannen zullen opkrikken, en hoe.

DEMOCRATISERING

Studenten uit voormalige Sovjetlanden versnellen de democratisering in hun thuisland als ze in het buitenland hebben gestudeerd. Dat buitenland is met name Europa en de VS en gaat veel minder op voor Rusland, zegt professor vergelijkende onderwijsstudies Maia Chankseliani van Oxford University.

MENSENRECHTEN

Mensenrechtenorganisaties roepen het Kirgizische parlement op een wet te verwerpen die het werk van maatschappelijke organisaties ernstig kan belemmeren. Eerder al werd in Rusland soortgelijke wetgeving aangenomen.

KIRGIZIË

Elke winter valt de stroom in Kirgizië vaker uit en wordt de energiesituatie nijpender. De minister van Energie is vorige week ontslagen, maar daar worden de kachels niet warmer van.

KIRGIZIË

In het Centraal-Aziatische land Kirgizië neemt de invloed van Russische media toe. Analisten verwachten dat de “informatieoorlog” intenser zal worden naar aanleiding van de politieke verdeeldheid in Kirgizië over deelname aan een douane-unie geleid door het Kremlin.

KIRGIZIË

In Kirgizië belanden duizenden kinderen in het weeshuis, ook al leven hun ouders nog, waarschuwen sociologen en psychologen. De ouders van deze 'sociale weeskinderen' verblijven vaak een lange periode in het buitenland op zoek naar werk.

KIRGIZIË

Door een totaal gebrek aan vertrouwen in de politie doen steeds meer mensen en bedrijven in Kirgizië een beroep op private beveiligingsfirma's.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo