Nieuwsagentschap

92

HONGER

De internationale steun tegen honger daalt. Het budget dat nodig is om de ergst getroffen landen bij te staan is een kwart lager ten opzichte van het jaar ervoor, stelt een analyse van Action Against Hunger. “Het beëindigen van honger is nochtans goed haalbaar”, zeggen experts.

KLIMAAT

Honderden inheemse leiders mogen dan wel afgereisd zijn naar de klimaattop in Dubai, in akkoorden blijven ze onzichtbaar. “We hebben nochtans de kennis om Moeder Aarde te beschermen.”

LATIJNS-AMERIKA

Weerfenomeen El Niño roert zich en zal de regenval in bepaalde delen van de wereld nog extremer gaan beïnvloeden, zegt Mario Lubetkin, de vertegenwoordiger van de VN-Voedsel- en landbouworganisatie (FAO) in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. “Mensen die van de landbouw leven, zijn best voorbereid op wat er nog zal komen.”

VROUWENRECHTEN

Zwangerschappen onder meisjes en adolescenten komen steeds vaker voor in Centraal-Amerika. Wetgeving om ze te voorkomen is vaak dode letter - als ze al bestaat - en overheden worden beïnvloed door conservatieve groepen die seksuele voorlichting op scholen willen verhinderen. 

VROUWENRECHTEN

Tienermeisjes in het conservatieve Centraal-Amerika hebben vaak geen toegang tot seksuele voorlichting. Als ze zwanger raken, zijn ze verplicht het kind te houden, en als ze een miskraam krijgen, belanden ze in de gevangenis. “Ik wist niet eens wat een condoom was.”

AQUACULTUUR

Niet alleen wilde vis heeft steeds meer te lijden onder de klimaatverandering: ook 90 procent van de viskwekerijen zal de gevolgen voelen. Vooral in de VS, China en Thailand worden de gevolgen nog vaak onderschat, blijkt uit onderzoek in Nature.

KLIMAATVERANDERING

Nieuw onderzoek geeft aan waar hittegolven in de nabije toekomst het meeste schade zullen berokkenen. Opvallend: dat blijken vooral landen die tot nog toe gespaard bleven van extreme temperaturen.
 

BENDEGEWELD

Hulporganisaties trekken aan de alarmbel wegens escalerend bendegeweld in Midden-Amerika. Een op de drie mensen heeft er dringend humanitaire hulp nodig en bendes, drugshandel en geweld dwingen velen om noordwaarts te vluchten.

MENSENRECHTEN

Mensenrechten zijn als thema nog altijd springlevend, blijkt uit een analyse van Google-zoekopdrachten. Vooral in het Zuiden wordt volop naar informatie over mensenrechten gezocht. 

VROUWENRECHTEN

In ontwikkelingslanden hebben steeds meer vrouwen toegang tot voorbehoedsmiddelen, alleen loopt de vooruitgang nog langzaam. Vooral in de landen waar genderongelijkheid het grootst is, ondervinden vrouwen moeilijkheden om anticonceptiemiddelen te bekomen. 

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo