Binnen 134 jaar zijn mannen en vrouwen evenredig vertegenwoordigd in het maatschappelijke leven en is er ook op veel andere domeinen gelijkheid bereikt. Dat stelt het Global Gender Gap Report 2024. Dat we de kloof afgelopen jaar weer een beetje meer hebben gedicht is een lichtpunt.
De internationale steun tegen honger daalt. Het budget dat nodig is om de ergst getroffen landen bij te staan is een kwart lager ten opzichte van het jaar ervoor, stelt een analyse van Action Against Hunger. “Het beëindigen van honger is nochtans goed haalbaar”, zeggen experts.
Honderden inheemse leiders mogen dan wel afgereisd zijn naar de klimaattop in Dubai, in akkoorden blijven ze onzichtbaar. “We hebben nochtans de kennis om Moeder Aarde te beschermen.”
Weerfenomeen El Niño roert zich en zal de regenval in bepaalde delen van de wereld nog extremer gaan beïnvloeden, zegt Mario Lubetkin, de vertegenwoordiger van de VN-Voedsel- en landbouworganisatie (FAO) in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. “Mensen die van de landbouw leven, zijn best voorbereid op wat er nog zal komen.”
Zwangerschappen onder meisjes en adolescenten komen steeds vaker voor in Centraal-Amerika. Wetgeving om ze te voorkomen is vaak dode letter - als ze al bestaat - en overheden worden beïnvloed door conservatieve groepen die seksuele voorlichting op scholen willen verhinderen.
Tienermeisjes in het conservatieve Centraal-Amerika hebben vaak geen toegang tot seksuele voorlichting. Als ze zwanger raken, zijn ze verplicht het kind te houden, en als ze een miskraam krijgen, belanden ze in de gevangenis. “Ik wist niet eens wat een condoom was.”
Niet alleen wilde vis heeft steeds meer te lijden onder de klimaatverandering: ook 90 procent van de viskwekerijen zal de gevolgen voelen. Vooral in de VS, China en Thailand worden de gevolgen nog vaak onderschat, blijkt uit onderzoek in Nature.
Nieuw onderzoek geeft aan waar hittegolven in de nabije toekomst het meeste schade zullen berokkenen. Opvallend: dat blijken vooral landen die tot nog toe gespaard bleven van extreme temperaturen.
Hulporganisaties trekken aan de alarmbel wegens escalerend bendegeweld in Midden-Amerika. Een op de drie mensen heeft er dringend humanitaire hulp nodig en bendes, drugshandel en geweld dwingen velen om noordwaarts te vluchten.
Mensenrechten zijn als thema nog altijd springlevend, blijkt uit een analyse van Google-zoekopdrachten. Vooral in het Zuiden wordt volop naar informatie over mensenrechten gezocht.