Nieuw onderzoek geeft aan waar hittegolven in de nabije toekomst het meeste schade zullen berokkenen. Opvallend: dat blijken vooral landen die tot nog toe gespaard bleven van extreme temperaturen.
Hulporganisaties trekken aan de alarmbel wegens escalerend bendegeweld in Midden-Amerika. Een op de drie mensen heeft er dringend humanitaire hulp nodig en bendes, drugshandel en geweld dwingen velen om noordwaarts te vluchten.
In ontwikkelingslanden hebben steeds meer vrouwen toegang tot voorbehoedsmiddelen, alleen loopt de vooruitgang nog langzaam. Vooral in de landen waar genderongelijkheid het grootst is, ondervinden vrouwen moeilijkheden om anticonceptiemiddelen te bekomen.
Ondanks de verbeten strijd van feministische groepen en mensenrechtenorganisaties tegen de zeer strenge anti-abortuswetten, blijft het grootste deel van Centraal-Amerika vrouwen opsluiten voor het onderbreken van hun zwangerschap.
Het Zwitserse Nestlé investeert tegen 2030 meer dan een miljard euro om de koffieproductie van Nescafé klimaatbestendig te maken. Het gaat koffieboeren helpen om de overstap te maken naar meer duurzame landbouw.
Elk jaar wordt Midden-Amerika getroffen door weerfenomenen die vanwege klimaatverandering extremer worden. Overheden zijn onwillig of niet in staat de nodige openbare werken uit te voeren.
Historisch gezien heeft Midden-Amerika torenhoge ontbossingscijfers en opvallend veel sterfgevallen onder milieubeschermers. Maar de voorbije jaren lijkt de regio voorzichtig vooruitgang te boeken op het gebied van milieubescherming.
Wetenschappers waarschuwen dat tientallen wilde verwanten van belangrijke gewassen zoals aardappelen, vanille en katoen met uitsterven bedreigd zijn. De wilde varianten zijn belangrijk, omdat ze toelaten om de commerciële gewassen aan te passen aan nieuwe situaties zoals hogere temperaturen of veranderende regenval.
De lonen en arbeidsomstandigheden in de textielsector zijn sterk achteruitgegaan tijdens de pandemie, zeggen arbeidsorganisaties. Arbeiders zijn genoodzaakt om nieuwe jobs aan te nemen met geen of slechte contracten, waardoor ze zich in de schulden werken, blijkt uit nieuw onderzoek.
De voormalige topman van Desarollo Energeticos (DESA) is veroordeeld voor zijn rol in de moord op milieu- en mensenrechtenactiviste Berta Cáceres in Honduras. DESA is het bedrijf achter de Agua Zarca-stuwdam waartegen Cáceres streed. De 44-jarige activiste werd in 2016 neergeschoten in haar eigen huis, en dat is geen uitzonderlijke gebeurtenis in Honduras.