Nieuwsagentschap

30

RIVIEREN

Elf Aziatische en Zuid-Amerikaanse landen gaan samen zes soorten rivierdolfijnen voor uitsterven behoeden. Dat zijn ze overeengekomen in een “historische verklaring”.

DROOGTE

De heetste winter ooit, gevolgd door een bijzonder droge lente, leidt tot grootschalige droogte in heel Bolivia. Zes van de negen departementen kampen nu met droogte.

LATIJNS-AMERIKA

Weerfenomeen El Niño roert zich en zal de regenval in bepaalde delen van de wereld nog extremer gaan beïnvloeden, zegt Mario Lubetkin, de vertegenwoordiger van de VN-Voedsel- en landbouworganisatie (FAO) in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. “Mensen die van de landbouw leven, zijn best voorbereid op wat er nog zal komen.”

ONTBOSSING

Op de Amazonetop in het Braziliaanse Belém, eerder deze maand, zijn de acht Amazonelanden er niet in geslaagd om het einde van de ontbossing in te luiden. Vooral Bolivia en Venezuela liggen dwars, elk met hun respectieve beweegredenen.

AMAZONEWOUD

De ontbossing in het Amazonewoud is in vergelijking met juli vorig jaar meer dan 60 procent gedaald. Dat zegt de Braziliaanse minister van Leefmilieu in de Britse krant The Guardian.

DENGUE

Meer dan drie miljoen gevallen van dengue zijn dit jaar al gerapporteerd in Latijns-Amerika. Dat is nu al meer dan het wereldwijde totaal van vorig jaar, blijkt uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie. Vooral in Brazilië komt de mug die de soms dodelijke ziekte overdraagt steeds vaker voor.

ONTBOSSING

In de tropen is vorig jaar 10 procent meer ongerept regenwoud verdwenen dan in 2021, volgens nieuwe satellietbeelden van Global Forest Watch. Ondanks dure internationale beloftes om de ontbossing om te keren, werd vorig jaar elke minuut het equivalent van elf voetbalvelden gekapt.

ONTBOSSING

Een uitgebreide groep wetenschappers heeft meer dan 150.000 camerabeelden verzameld in het hele Amazonewoud. Daarop zijn honderden diersoorten te zien: een schat aan informatie over leefgebieden, ontbossing en biodiversiteit.

BIODIVERSITEIT

Koffieplanten worden groter en groeien beter als vogels en bijen samenwerken om de planten te beschermen en te bestuiven. Dat blijkt uit onderzoek in Costa Rica.

ONTBOSSING

Het Amazonewoud verloor in 2021 ongeveer 1,9 miljoen hectare aan oerbos, voornamelijk als gevolg van veeteelt en andere landbouwactiviteiten. Dit blijkt uit een nieuw rapport.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo