Nieuwsagentschap

Staan de Afrikaanse miljoenensteden op ontploffen?

STEDEN
Alle nieuws

Meer nieuws

ENERGIE

Nigeria probeert al meer dan twintig jaar een pijpleiding aan te leggen die gas door de Sahara-woestijn naar Algerije en uiteindelijk naar Europese kopers zou brengen. Die miljardeninvestering vormt een enorm risico, want het project is meermaals uitgesteld en onderweg tappen dieven illegaal gas af.

VERKIEZINGEN

2024 wordt een mijlpaal in de geschiedenis van de democratie, schrijft politiek analist Nicholas Reece van de Universiteit van Melbourne. Voor het eerst in de menselijke geschiedenis zullen meer dan vier miljard mensen in meer dan veertig landen naar de stembus gaan. Zal de democratie deze lakmoesproef doorstaan?

MIGRATIE

Duizenden migranten die uit Algerije worden verdreven, zitten vast in het midden van de woestijn in het noorden van Niger. Organisatie Dokters van de Wereld trekt aan de alarmbel. “Ze worden er aan hun lot overgelaten.”

WATER

De ontdekking van een watervoerende laag - een ondergrondse formatie die water vasthoudt - leidt vaak tot heel wat opwinding, met name in regio’s met waterschaarste. Maar een mirakeloplossing is het niet, schrijft Gaathier Mahed, hoogleraar Geologie aan de Nelson Mandela Universiteit.

HANDEL IN MINERALEN

De wereldwijde nood aan schone energie biedt kansen aan landen die rijk zijn aan mineralen die nodig zijn voor het maken van zonnepanelen en batterijen.

HOMORECHTEN

Het Iraakse parlement keurde zaterdag een wet goed waardoor relaties met mensen van hetzelfde geslacht en transgenderpersonen strafbaar worden met tot vijftien jaar cel. De beslissing kan op veel tegenwind rekenen van mensenrechtenorganisaties en beleidsmakers wereldwijd.

OOST-AFRIKA

Oost-Afrika zal steeds vaker het toneel worden van weerextremen die gelijktijdig plaatsvinden. Tropische cyclonen zullen dus samenvallen met hittegolven of droogtes zullen in dezelfde periode plaatsvinden als overstromingen. "Die combinaties kunnen tegen het einde van de eeuw tot meer dan negen keer vaker voorkomen”, zeggen onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel (VUB).

ONDERWIJS

Na de pandemie moeten opnieuw verschillende landen in Azië en Afrika de scholen sluiten. De oorzaak is dit keer extreme hitte, die onderwijs onmogelijk maakt.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo