Nieuwsagentschap

209

AFRIKA

De gezonde levensverwachting van Afrikanen is met gemiddeld tien jaar gestegen sinds het jaar 2000. De levensverwachting in Afrika als regio is daarmee de grootste stijger ter wereld.

MENSENRECHTEN

Amnesty International is scherp in zijn jaarrapport 2021. Het was een gitzwart jaar voor de mensenrechten, stelt de organisatie. Corona-ongelijkheid, inperkingen van de vrije mening en cybercontrole bleven ongestraft. “Die terughoudendheid van de internationale gemeenschap hielp de weg vrij te maken voor de Russische invasie in Oekraïne.”

DIGITALE KLOOF

Over heel Afrika zien we steeds meer “internet van onderuit”, lokale netwerken die opgestart worden vanuit gemeenschappen in plaats van via overheden of bedrijven. Door zelf in te staan voor dergelijke infrastructuur zijn Afrikanen niet alleen beter bereikbaar, maar ook beter beschermd tegen privacy-inbreuken. Tot in Barcelona en New York zijn ze fan.

COVID-19

De zeer besmettelijke Zuid-Afrikaanse variant van covid-19 verspreidt zich snel door Mozambique, Eswatini en Malawi. Deze landen hebben nog geen enkele dosis van het vaccin gekregen. Artsen zonder Grenzen pleit voor een eerlijke kans op vaccins voor de regio om de verdere verspreiding te stoppen.

MOZAMBIQUE

In Mozambique wordt de omvang van de schade stilaan duidelijk nadat cycloon Eloise er deze week lelijk huis heeft gehouden. Grote delen van het land staan onder water, en veel gebouwen liggen in puin.

LANDBOUW AFRIKA

Slechts zo’n 10 procent van de Afrikaanse landbouw maakt gebruik van digitale diensten die de productie efficiënter maken en voedselverspilling kunnen tegengaan. Er is dus nog een wereld te winnen, zeggen experts.

HANDEL

Nu de deadline nadert voor de post-Brexit-onderhandelingen tussen de Europese Unie en Groot-Brittannië, nemen ook de zorgen toe over de vraag of de twee partijen wel een deal zullen kunnen sluiten. Ook Zuid-Afrika en zijn buren hebben veel te winnen bij een goed akkoord, schrijft Mills Soko, hoogleraar Internationale Handel en Strategie aan de Universiteit van Witwatersrand. 

CORONACRISIS

Patiënten met malaria, hiv/aids en tuberculose in Afrika mijden ziekenhuizen, nu die zich vooral richten op de bestrijding van covid-19. Dat kan leiden tot veel dodelijke slachtoffers, zeggen experts.

ONDERWIJS

Afrika leidt jongeren niet goed op en dat heeft een negatieve impact op de economische groei. Investeringen in het onderwijs leveren zelfs geen minimaal rendement op, zegt Thembinkosi Dlamini, econoom bij Oxfam Zuid-Afrika.

STEDEN

Kunnen de Afrikaanse steden hun bevolkingsexplosie wel aan? Het probleem zit anders in elkaar dan vaak gedacht, volgens Irène Salenson, urbaniste en onderzoekster bij het Franse Agentschap voor Ontwikkeling (AFD). Alleen overheidsinitiatieven kunnen de hele bevolking van huisvesting verzekeren.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo