Nieuwsagentschap

Waterlagen in Afrika bevatten 20 keer meer water dan meren, maar ze zijn geen mirakeloplossing

WATER
Alle nieuws

Meer nieuws

ENERGIE

Nigeria probeert al meer dan twintig jaar een pijpleiding aan te leggen die gas door de Sahara-woestijn naar Algerije en uiteindelijk naar Europese kopers zou brengen. Die miljardeninvestering vormt een enorm risico, want het project is meermaals uitgesteld en onderweg tappen dieven illegaal gas af.

VERKIEZINGEN

2024 wordt een mijlpaal in de geschiedenis van de democratie, schrijft politiek analist Nicholas Reece van de Universiteit van Melbourne. Voor het eerst in de menselijke geschiedenis zullen meer dan vier miljard mensen in meer dan veertig landen naar de stembus gaan. Zal de democratie deze lakmoesproef doorstaan?

MIGRATIE

Duizenden migranten die uit Algerije worden verdreven, zitten vast in het midden van de woestijn in het noorden van Niger. Organisatie Dokters van de Wereld trekt aan de alarmbel. “Ze worden er aan hun lot overgelaten.”

POSTKOLONIALE PROBLEMEN

Algerije schort een decennialang samenwerkingsverdrag met Spanje op, nadat Madrid openlijk zijn steun heeft betuigd aan aartsrivaal Marokko in het dispuut om de betwiste Westelijke Sahara. 

KLIMAAT

Ondanks ontbossing en bosbranden blijven bossen wereldwijd een erg krachtig wapen in de strijd tegen klimaatverandering. Ze hebben de afgelopen dertig jaar consequent CO2 opgenomen, met een gemiddelde van 3,5 miljard ton per jaar. Dat is ruim een derde van de uitstoot door verbranding van fossiele brandstoffen.

 

ENERGIE

Europa heeft voldoende ruimte om wind- en zonne-energie uit te breiden zonder de voedselproductie of de natuur in gevaar te brengen. Vooral op het Europese platteland is ruimte te vinden.

LUCHTVAART

Om de uitstoot van de luchtvaart aan banden te leggen, lijken groene vliegtuigbrandstoffen de enige mogelijkheid op korte termijn. De keuze van het gewas en de plek waar het wordt geteeld spelen daarbij een grote rol, blijkt uit een nieuwe studie.

METHAAN

Willen we de klimaatverandering stoppen, dan moeten we het over methaan hebben, schrijven wetenschappers Malika Menoud en Thomas Röckmann. Het krachtige broeikasgas lekt op grote schaal weg in de atmosfeer. “Die lekken opsporen en dichten biedt een enorme winst voor het klimaat.”

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo