Nieuwsagentschap

203

GEZONDHEIDSZORG

Afrika moet zelf medisch onderzoek leiden, schrijft Caxton Murira van de Science for Africa Foundation. Dat is essentieel om de uitdagingen van het continent op het gebied van gezondheidszorg aan te pakken.

DWANGARBEID

Dwangarbeid in de visserij is een groeiend en wereldwijd probleem. Vooral mannen uit het Globale Zuiden worden verleid met een vast contract en een aantrekkelijk loon, maar eens ze aan het werk zijn blijken de omstandigheden een pak minder rooskleurig, en bovendien is er vaak geen weg terug.

MEDIA

De oorlog in Oekraïne, Gaza en de aardbevingen in Turkije en Syrië domineerden een tijdlang het nieuws in 2023, maar konden het niet halen van de nieuwe Barbie-film of berichten over de nieuwste iPhone. Care International maakt daarom elk jaar een top tien van de meest vergeten crises in de wereld. Angola 'wint' de eerste plaats.

MOBILITEIT

Lage inkomenslanden willen economisch vooruit en goede infrastructuur, zoals een degelijk transportsysteem, is daarvoor noodzakelijk. De groei van deze landen zal ook de mondiale CO2-uitstoot verhogen, stellen mobiliteitsexperts. In een paper die ze naar aanleiding van de huidige klimaattop lanceren, tonen ze het enorme potentieel van het spoor voor duurzame groei en energie-efficiëntie.

POLITIEK

Afrikaanse leiders trekken deze week naar Sint-Petersburg voor de tweede Rusland-Afrika-top en een ontmoeting met president Vladimir Poetin. Ze moeten daarbij twee prioriteiten voor ogen houden, schrijft hoogleraar Internationale Betrekkingen Gilbert M. Khadiagala: werken aan een gemeenschappelijk standpunt rond vrede in Oekraïne, en  Wagner-huurlingen weg krijgen van het Afrikaanse continent.

AFRIKA

De korte opstand tegen het Kremlin in Rusland door het hoofd  van de Wagner-huurlingen, zond vorige week een schokgolf over de hele wereld. Afrikaanse landen die de hulp van de Wagner-groep hebben ingeroepen, letten maar beter goed op, schrijft Oluwole Ojewale, regionaal coördinator aan het Instituut voor Veiligheidsstudies in Dakar, Senegal. 

ARBEIDSMIGRANTEN

De kans bestaat dat de groenten en het fruit in onze supermarkten, geplukt en verpakt zijn door een arbeidsmigrant in het zuiden van Spanje. Met tienduizenden werken ze daar, in bloedhete plastic kassen – vaak onderbetaald en zonder verblijfsvergunning – in de groentetuin van Europa. “Goedkope groenten, ja. Maar tegen welke prijs?”

GELIJKHEID

Uit onderzoek van Plan International blijkt dat 60 procent van de jongeren druk ervaart om te voldoen aan het stereotype beeld van dé man of vrouw. De helft van de Belgische jongeren vindt ‘toxische mannelijkheid’, onder meer in de sport, een probleem. Eenzelfde bevraging bij jongeren uit Senegal, leidde tot dezelfde conclusies.

KLIMAATVERANDERING

Van de Pakistaanse minister van Klimaat Sherry Rehman tot de Egyptische cijferaar Mahmoud Mohieldin, dit zijn de belangrijkste spelers op de VN-klimaatconferentie Cop27 die volgende week begint.

KLIMAATVERANDERING

Afrikaanse leiders hebben kritiek geuit op hun Europese tegenhangers voor het missen van een belangrijke top in Rotterdam over hoe Afrika zich kan aanpassen aan de klimaatverandering.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo