De felle verlichting in steden veroorzaakt mogelijk een evolutionaire aanpassing bij zangvogels, stelt nieuw onderzoek. De dieren blijken steeds kleinere ogen te hebben.
De snelle bevolkingsgroei zet de ontwikkelingsdoelen van Egypte onder druk. Gezinsplanning en de toegang tot onderwijs voor meisjes en vrouwen zijn de sleutel tot een duurzame oplossing, zeggen experten.
Ondanks de belofte om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen hebben Europese landen sinds 1995 maar liefst 66 procent meer geïnvesteerd in het wegennet dan in spoorverbindingen. Dat blijkt uit een rapport in opdracht van milieuorganisatie Greenpeace.
Op een belangrijke top in New Delhi zullen wereldleiders de komende dagen proberen om de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de VN uit het slop te trekken. De bestrijding van problemen zoals honger en armoede werd de voorbije jaren namelijk overschaduwd door zaken zoals de pandemie en economische tegenwind.
Of het nu gaat om de strijd tegen honger, armoede en ziekte of de toegang tot schoon water en energie: de klimaatverandering en extreem weer halen de hele ontwikkelingsagenda overhoop. Dat blijkt uit een gezamenlijk rapport van achttien VN-instellingen en agentschappen.
Noorse onderzoekers hebben aangetoond dat vrouwen die tijdens hun zwangerschap worden blootgesteld aan luchtvervuiling, een groter risico lopen op een kindje met een laag geboortegewicht.
Welvarende landen slagen er niet in om economische groei in evenwicht te brengen met de internationale klimaatdoelstellingen. Spreken over “groene groei” is misleiden, stelt een nieuwe studie in The Lancet, omdat ze er niet in slagen om hun emissies voldoende terug te dringen.
Meer groen in de stad helpt niet alleen om de impact van de klimaatverandering te dragen, maar blijkt ook de uitstoot van steden zelf te verminderen. Tientallen Europese steden zouden over tien jaar al klimaatneutraal kunnen zijn, blijkt uit onderzoek in Nature.
Een nieuw Oxfam-rapport merkt op dat rijke landen minder dan 5 procent van de 53,3 miljard dollar betaalden die Oost-Afrika nodig heeft om de klimaatcrisis aan te pakken. De uitstoot van de grootste economieën is sinds 1850 nochtans 850 keer groter geweest dan landen als Kenia, Ethiopië, Somalië en Zuid-Soedan samen.
Weerfenomeen El Niño roert zich en zal de regenval in bepaalde delen van de wereld nog extremer gaan beïnvloeden, zegt Mario Lubetkin, de vertegenwoordiger van de VN-Voedsel- en landbouworganisatie (FAO) in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. “Mensen die van de landbouw leven, zijn best voorbereid op wat er nog zal komen.”