Nieuwsagentschap

SDG 11: Duurzame steden en gemeenschappen

WETENSCHAP

Sociale media kunnen een grote hulp zijn voor wetenschappers om de reactie van diersoorten op de klimaatverandering te volgen.

KUSTBESCHERMING

Kuststeden voelen de klimaatverandering en de stijging van de zeespiegel vaak als eerste en zoeken daarom naar oplossingen om zich hierop voor te bereiden. Duinen zijn een natuurlijke barrière die het werk verrassend goed doet.

STEDEN

De grootste steden ter wereld krijgen steeds vaker te maken met zowel droogte als grote overstromingen. Europese steden komen opvallend kwetsbaar uit nieuw onderzoek.

STEDEN

In de dichtbevolkte Egyptische havenstad Alexandrië zijn de afgelopen twintig jaar al minstens 280 gebouwen ingestort. “Een lot dat kuststeden over de hele wereld kan treffen”, zegt onderzoek.

STEDEN

Groengevels kunnen gebouwen tot wel een halve graad verkoelen. Bovendien bieden ze onderdak aan planten, vogels en insecten. “Een boost voor de biodiversiteit”, stellen Nederlandse onderzoekers.

GEZONDHEID

Citrusvruchten bevatten de meeste pesticiden van alle groenten en fruit, blijkt uit de Nederlandse ‘PesticidenEetwijzer’. Op asperges zijn dan weer nauwelijks pesticiden te vinden.

GEZONDHEID

Minder doden door de koude in Europa, maar veel meer door de toenemende hitte: dat is de conclusie van nieuw onderzoek in Nature. De steden hittebestendig maken helpt nauwelijks - enkel een drastische beperking van de uitstoot kan zeven op de tien overlijdens vermijden.

KLIMAAT

Bouwmaterialen, en met name beton, hebben het potentieel om miljarden ton koolstofdioxide (CO2) op te slaan, blijkt uit Amerikaans onderzoek. Zelfs een kleine toevoeging aan beton kan een grote impact hebben.

KLIMAAT

We moeten wetlands herstellen als barrière tussen steden en de zee, schrijven Francisco García Sánchez en en Dhanapal Govindarajulu. De onderzoekers trekken lessen voor Valencia en andere kuststeden uit eerdere grote overstromingen in de Indiase steden Chennai en Kochi.

KLIMAATONGELIJKHEID

Gekleurde gemeenschappen in de VS staan meer bloot aan hitte en hebben minder mogelijkheden voor verkoeling dan gemeenschappen van overwegend witte gemeenschappen. Bovendien neemt deze klimaatongelijkheid toe, blijkt uit een nieuwe studie aan de Yale School of Environment.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo