Nieuwsagentschap

SDG 11: Duurzame steden en gemeenschappen

OLYMPISCHE SPELEN

Voor het eerst in de geschiedenis van de moderne Olympische Spelen vindt de openingsceremonie plaats in het hart van Unesco-Werelderfgoed: de oevers van de Seine.

STEDEN

Om de temperatuur in de stad draaglijk te houden, moet ook naar het omliggende platteland gekeken worden, blijkt uit nieuw onderzoek. Een groene gordel kan de temperatuur met een halve graad doen dalen.

FERTILITEIT

Blootstelling aan luchtvervuiling verkleint de kans op een succesvolle IVF-behandeling met bijna 40 procent. Dat blijkt uit nieuw onderzoek dat is voorgesteld op een internationale bijeenkomst van fertiliteitsartsen vandaag (maandag) in Amsterdam.

 

 

VERKEER

Vorig jaar is het aantal Dodge Ram pick-uptrucks in Europa met 20 procent gestegen. Deze gevaarlijke en zwaar vervuilende voertuigen gebruiken een achterpoortje om de veiligheids- en milieuwet te omzeilen, zegt een coalitie van consumenten- en milieugroeperingen. “Hier past enkel een verbod”, schrijven ze in een verzoek aan de Europese Commissie. 

BANGLADESH

Een zware aardbeving zo’n 2500 jaar geleden heeft de loop van de Ganges, één van de grootste rivieren ter wereld, abrupt verlegd, blijkt uit onderzoek in Nature. Mocht dat nu opnieuw gebeuren, zouden de gevolgen voor een dichtbevolkt land als Bangladesh enorm zijn.

UITSTOOT

Twaalf EU-landen zullen hun nationale klimaatdoelstellingen niet halen, waarschuwt een analyse van milieudenktank Transport & Environment. Minstens zeven andere landen, waaronder België, zitten in de gevarenzone. Duitsland en Italië presteren slecht, Spanje en Polen kunnen straks wellicht langs de kassa van de koolstofkredieten.

MENTALE GEZONDHEID

Klimaatangst komt steeds vaker voor. Maar door zelf positieve actie te ondernemen, kun je die angstgevoelens beheersen én tegelijk de klimaatcrisis aanpakken, schrijft Hanna Zagefka, hoogleraar Sociale Psychologie aan de Universiteit van Londen. Ze geeft drie praktische tips waar je zo mee aan de slag kan.

ENERGIE

Een wolkenkrabber van een kilometer hoog die meteen ook dienst doet als enorme batterij: het lijkt sciencefiction. Maar het architectenteam achter de iconische Burj Khalifa in Dubai heeft een samenwerking afgesloten met het Zwitserse Energy Vault die dit mogelijk willen maken.

AFGHANISTAN

De Afghaanse overheid is het voorbije weekend begonnen met de grootschalige sloop van sloppenwijken in de hoofdstad Kaboel. Meer dan achthonderd gezinnen zijn al dakloos geworden en kunnen nergens naartoe.

MEXICO

Na de grootste en meest gewelddadige verkiezingen ooit, kent Mexico de naam van zijn nieuwe president: Claudia Sheinbaum. Luis Gómez Romero, hoofddocent Mensenrechten en Grondwetspecialist aan de Universiteit van Wollongong schetst een portret van een land in de ban van geweld en corruptie dat nu voor het eerst een vrouw aan het stuur krijgt.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo