De tropische ziekte Leishmaniasis doet in Europa nauwelijks een belletje rinkelen, maar toch is ze aan een sterke opmars bezig vanuit Zuid-Europa. Europese landen bereiden zich maar beter voor, schrijven experten Francisco Javier Moreno Nuncio en Christopher Fernandez-Prada.
De Europese Unie heeft haar landbouw- en voedingsindustrie gebouwd op de uitbuiting van arbeidsmigranten, betogen twee Spaanse onderzoekers. Zonder deze werkkrachten stort het systeem in. Hoog tijd dat we als samenleving hun leefomstandigheden verbeteren, schrijven ze.
G20-landen vergeten de luchtkwaliteit in hun klimaatstrategieën, stelt gezondheids- en milieuspecialisten. Vooral de grote economieën hinken achterop, terwijl sommige ontwikkelingslanden belangrijke stappen zetten om de luchtvervuiling aan te pakken.
Maar liefst 98 procent van de Europeanen leeft in een gebied met een schadelijke luchtkwaliteit. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de Britse krant The Guardian.
Vorig jaar steeg de gemiddelde temperatuur voor het eerst boven anderhalve graad Celsius vergeleken bij het pre-industriële niveau. Wat betekent dat wereldwijd voor de landbouw en voor ons voedsel?
Bij hogere temperaturen worden we meer blootgesteld aan mycotoxinen. De van nature voorkomende gifstoffen worden door schimmels geproduceerd en in een klimaatveranderende wereld treffen we ze vaker aan, zegt het Europees Milieuagentschap (EEA).
Kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam veroorzaken - alvast bij muizen - meer plaques in de bloedvaten, en die kunnen op termijn ernstige hart- en vaatziekten veroorzaken. Zweeds onderzoek legt het mechanisme hierachter bloot.
De Afrikaanse kleinschalige visserij levert een grote bijdrage aan de voedselzekerheid op het continent en daarbuiten. Daarnaast is het een bron van inkomsten en een sector die vaak vrouwen tewerkstelt. “Enkel het beleid volgt niet echt”, concludeert een analyse in Nature.