Nieuwsagentschap

7

MIGRATIE

De Europese Unie heeft haar landbouw- en voedingsindustrie gebouwd op de uitbuiting van arbeidsmigranten, betogen twee Spaanse onderzoekers. Zonder deze werkkrachten stort het systeem in. Hoog tijd dat we als samenleving hun leefomstandigheden verbeteren, schrijven ze.    

LUCHTVERVUILING

G20-landen vergeten de luchtkwaliteit in hun klimaatstrategieën, stelt gezondheids- en milieuspecialisten. Vooral de grote economieën hinken achterop, terwijl sommige ontwikkelingslanden belangrijke stappen zetten om de luchtvervuiling aan te pakken.

GEZONDHEID

Maar liefst 98 procent van de Europeanen leeft in een gebied met een schadelijke luchtkwaliteit. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de Britse krant The Guardian.

BIODIVERSITEIT

De Europese Unie is de grootste importeur van kikkerbillen afkomstig van wilde kikkersoorten. Door gebrek aan transparantie en wetgeving vormt de handel een ernstig risico op het uitsterven van kikkersoorten, zeggen wetenschappers.

MIGRATIE

Volgens nieuwe cijfers van de Britse overheid hebben vorig jaar 45.756 mensen het Kanaal overgestoken om vanop het Europese vasteland het Verenigd Koninkrijk te bereiken. Nooit eerder maakten zoveel migranten en asielzoekers de hachelijke overtocht.

GENDERGERELATEERD GEWELD

Geweld tegen vrouwen is een wereldwijd probleem en ook in ons land komt het voor. De coronapandemie heeft vrouwen extra blootgesteld aan agressie en seksuele intimidatie, blijkt uit een VN-rapport naar aanleiding van de ‘Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen’.

GEZONDHEID

De meeste zoönotische ziekten, ziekten die van dier op mens worden overgedragen, brengen de wereld niet tot stilstand. Maar ze zijn een dagelijkse realiteit voor miljoenen mensen, schrijven Eric Fèvre en Naomi Marks.

GEZONDHEID

Overheden wereldwijd moeten snel maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zegt Ifeanyi Nsofor, directeur van Nigeria Health Watch. Hij verwijst naar de ebola-uitbraak in zijn land in 2015.

MILIEU

Interpol vraagt de hulp van de bevolking om de zeven meest gezochte milieucriminelen op te sporen. Het gaat om Chinezen, Albanezen en Kenianen die betrokken waren bij onder meer wildsmokkel en illegale houtkap. 

ENERGIE

Een miljard mensen heeft nog steeds geen eigen elektriciteit. Drie miljard kookt nog op open vuur. Deze cijfers brengen de doelstellingen rond schone energie voor 2030 in gevaar. Sommige landen, zoals India, kunnen wel goed nieuws voorleggen.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo