Op 22 augustus is het precies één jaar geleden dat Hun Manet (46) aan de macht kwam als premier van Cambodja. Hij volgde toen zijn vader Hun Sen (72) op, die het land bijna veertig jaar met ijzeren hand heeft geleid. Onafhankelijke nieuwsmedia werden onder zijn bewind opgedoekt en politieke tegenstanders in de gevangenis gegooid. Ook de nieuwe premier lijkt die aanpak genegen.
Dit weekend werden in heel Cambodja extra veiligheidsmaatregelen genomen om een verboden betoging van de oppositie te counteren. Die beweert dat het regime Cambodjaanse grond aan buurland Vietnam wil geven. Er is groot ongenoegen over deze bewering, maar demonstraties bleven voorlopig uit.
“Deze periode begeleiden wij familiereizen met kinderen, maar het aantal inschrijvingen is dit jaar gehalveerd”, zegt Nederlander Andre Ruys van Cambodian Travel Partner. “Vooral de middenklasse blijft weg”.
De rechtbank in Cambodja heeft gisteren (dinsdag) tien leden van milieuorganisatie Mother Nature schuldig verklaard aan ‘poging tot staatsgreep’ en ‘majesteitsschennis’. Ze kregen celstraffen van zes en acht jaar, en drie van hen moeten elk ook een boete van bijna 2500 euro betalen.
De recente onthulling door het Witte Huis over Russische pogingen om ook deze Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden, komt niet als een verrassing. Ze passen in een bekend stramien, schrijft Precious Chatterje-Doody, hoogleraar Internationale Studies aan The Open University.
Het Japanse bedrijf Tepco is begonnen met de verwijdering van de gesmolten kernbrandstof uit de reactoren in de kerncentrale van Fukushima. Het gaat om een belangrijk en erg delicaat pilootproject.
De situatie in Jemen verslechtert met de dag. De bevolking gaat al jaren door een humanitaire crisis als gevolg van de burgeroorlog, die sinds kort wordt verergerd door noodweer en milieuproblemen.
Dat steden heter zijn dan het omliggende platteland, is al langer bekend als het "hitte-eilandeffect". Nu hebben wetenschappers ook een gelijkaardig wereldwijd effect aangetoond voor neerslag