Nieuwsagentschap

Interculturaliseren

CONFLICT

Armenië heeft er vrijdag mee ingestemd om vier dorpen “terug te geven” aan aartsvijand Azerbeidzjan, dat meldt de Armeense staatsmedia. Een woordvoerder van het Azerbeidzjaanse ministerie van Buitenlandse Zaken omschreef de gebeurtenis als “historisch”.

 

CAMBODJA

De moderniteit komt met rasse schreden in Cambodja, ziet journalist Kris Janssens (48) die er sinds 2016 woont en werkt. De overwegend jonge bevolking wil vooruit met het leven en omarmt technologie eerder dan landbouw of visserij. Lukt het de Cambodjanen om de authentieke ziel van hun land te verenigen met de droom van vooruitgang?

MIGRATIE

Uit onderzoek van het gerenommeerde Peace Research Institute Oslo (PRIO) blijkt dat voorlichtingscampagnes die waarschuwen voor de risico’s van illegale migratie zelden de wens om te vertrekken doen afnemen. In plaats daarvan hebben ze vaak het tegenovergestelde effect.

AFRIKA

Afrika heeft deze week de African Entrepreneurial Ecosystem Index gepresenteerd. Het continent wil met de index het ondernemersklimaat in verschillende landen meten waarmee stakeholders aan de slag kunnen.

MIGRATIE

Vorig jaar zijn minstens 569 Rohingya verdronken of verdwenen tijdens pogingen om te ontsnappen aan geweld en vervolging in Bangladesh en Myanmar. Dat is het hoogste aantal sinds 2014.

CAMBODJA

In het noordoosten van Cambodja wonen meer dan twintig etnische groepen, elk met een eigen verhaal, aparte gebruiken, een mix van godsdiensten en soms een eigen taal. Er gaan stemmen op om de gebruiken en rituelen van deze volksgroepen beter te beschermen. Zo ijveren de Verenigde Naties voor het recht van deze minderheden om hun eigenheid te bewaren. Moeten etnische tradities zoals animisme, lijkenbossen of liefdeshutten beschermd worden als cultureel erfgoed of is dit een verloren strijd tegen ‘de vaart der volkeren’?

MIGRATIE

Jarenlang stond Canada bekend als een ideaal voorbeeld van gecontroleerde immigratie. Het land werd dan ook geroemd om zijn positieve houding ten aanzien van nieuwkomers. In 2023 veranderde dat. Gedragsonderzoeker Leah Hamilton legt uit hoe dat komt.

MENTAAL WELZIJN

Jongeren blijven steeds langer thuis wonen, al is dat vaak noodgedwongen. Voor hun mentale welzijn is het niet altijd bevorderlijk, blijkt uit onderzoek.

WERK

Tegenwoordig werken velen op afstand, ook wetenschappers. Dat blijkt echter te leiden tot minder baanbrekende ontdekkingen of doorbraken, stellen onderzoekers in Nature.

VIETNAM

Dit najaar gingen zowel Vlaams minister-president Jan Jambon als Nederlands ontslagnemend premier Mark Rutte op bezoek naar Vietnam. Ook Amerikaans president Joe Biden maakte er zijn opwachting, en de Chinese leider Xi Jinping “zoekt toenadering tot Hanoi”. Gesprekken over economische samenwerking staan telkens hoog op de agenda.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo