Nieuwsagentschap

Visserij

VOEDING

Lokale markten voeden miljoenen mensen in drukke Afrikaanse steden, maar de gevolgen van besmette etenswaren kunnen ziekte en dood betekenen voor nietsvermoedende consumenten. Daar wil de Afrikaanse Unie verandering in brengen.

OCEANEN

De trawlervisserij heeft niet alleen een grote impact op de zeebodem, maar ook op zeevogels, blijkt uit onderzoek van de British Antarctic Survey. In 25 gecontroleerde visgebieden komen elk jaar minstens 44.000 zeevogels om.

VISSERIJ

Tegen het midden van deze eeuw zullen vissers gemiddeld 10 procent minder vis vangen. De hoge uitstoot van broeikasgassen is de boosdoener, zeggen de Verenigde Naties in een nieuw rapport. Tegen het einde van de eeuw loopt dat voor meer dan veertig landen al op tot 30 procent.

WATERKWALITEIT

Waterschaarste wordt wereldwijd een steeds groter probleem. De benadering van een internationaal team van onderzoekers focust op de kwaliteit van water eerder dan enkel de kwantiteit. Dat belooft een aanzienlijke vermindering van de waterschaarste in de toekomst.

VISSERIJ

Duurzaamheidskeurmerk MSC stuurt een SOS de wereld in: de handel in niet-gecertificeerde Noordzeegarnalen ondermijnt de inspanningen van vissers die zich inzetten voor een duurzame garnalenvisserij. “De toekomst van de garnalenvisserij is in gevaar”, zegt het label.

BIODIVERSITEIT

Inspanningen om bedreigde soorten zoals haaien en roggen beter te identificeren, hebben vaak alleen maar geleid tot de conclusie dat ze steeds meer onder druk staan, zegt Braziliaans onderzoek. Eens verwerkt tot filets of kroketjes is het moeilijk en duur om te achterhalen over welke vissoort het precies gaat.

VISSERIJ

We eten wereldwijd meer vis dan ooit tevoren. En voor het eerst komt een groter deel daarvan uit aquacultuur dan uit de visserij in het wild.

WORLD OCEAN DAY

Bijna de helft van de consumenten is bezorgd over de impact van hun voedingsgewoonten op het milieu, blijkt uit een enquête in 23 landen. Veel mensen hebben hun eetgewoonten aangepast voor het milieu, al spelen ook gezondheidsoverwegingen een belangrijke rol.

VOEDSELZEKERHEID

Een betere koeling kan minstens 600 miljoen ton voedsel per jaar kunnen redden. Nu belandt nog altijd een derde van het wereldwijd geproduceerde voedsel op de vuilnisbelt, terwijl dagelijks 800 miljoen mensen te weinig te eten hebben.

VISSERIJ

Twee milieuorganisaties ondernemen juridische stappen tegen de Franse overheid, omdat die nog altijd destructieve visserij toestaat in de eigen ‘beschermde’ gebieden. De zaak komt erg ongelegen voor Frankrijk, dat volgend jaar een wereldtop over oceanen organiseert.

 

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo