Nieuwsagentschap

Visserij

OCEANEN

De inheemse oesters doen het in Europa bijzonder slecht, blijkt uit analyse van historische gegevens. De soort is er zo sterk op achteruit gegaan dat ze als  “ingestort” bestempeld moet worden.

TOERISME

Van in totaal 26 activiteiten die vaak aan de kust plaatsvinden zijn visserij, toerisme en recreatie de grootste bedreiging voor het ecosysteem. Een groep wetenschappers duidt de pijnpunten aan maar ziet ook kansen.

PLASTICVERVUILING

De ‘Great Pacific Garbage Patch’, een enorm drijvend eiland van plastic in de Grote Oceaan, is in zeven jaar exponentieel aangegroeid. De snelle toename bedreigt het lokale ecosysteem en heeft mogelijk gevolgen voor de wereldwijde koolstofcyclus.

VISSERIJ

De visbestanden langs de West-Afrikaanse kust zijn in de voorbije vijftig jaar sterk afgenomen. Dat blijkt uit een combinatie van officiële gegevens en gesprekken met vissers.

OCEANEN

De ernstig bedreigde noordkaper herstelt zich stilaan van een dieptepunt in 2020. Maar de populatie is nog altijd een pak kleiner dan vroeger en de sterfte blijft hoog. “Het is nog te vroeg om te vieren”.

LANDBOUW

Twee ingrediënten die vaak voorkomen in kauwgom kunnen tilapia beter bestand maken tegen lagere temperaturen. Daardoor kan de groei van de kweekvis tijdens koude seizoenen verbeteren, hebben onderzoekers ontdekt.

NOORDZEE

Na ruim een halve eeuw afwezigheid is de Atlantische blauwvintonijn terug in de Noordzee. Wetenschappers spreken van een opmerkelijk herstel, dankzij betere bescherming van de soort.

BIODIVERSITEIT

De aantallen zoogdieren, vogels, amfibieën, reptielen en vissen in het wild zijn sinds 1970 gemiddeld met 73 procent afgenomen. Dat zegt het nieuwste Living Planet Report van het Wereld Natuur Fonds (WWF). In Latijns-Amerika en het Caribisch gebied is maar liefst 95 procent van de dieren verdwenen.

VOEDING

Lokale markten voeden miljoenen mensen in drukke Afrikaanse steden, maar de gevolgen van besmette etenswaren kunnen ziekte en dood betekenen voor nietsvermoedende consumenten. Daar wil de Afrikaanse Unie verandering in brengen.

OCEANEN

De trawlervisserij heeft niet alleen een grote impact op de zeebodem, maar ook op zeevogels, blijkt uit onderzoek van de British Antarctic Survey. In 25 gecontroleerde visgebieden komen elk jaar minstens 44.000 zeevogels om.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo