Nieuwsagentschap

Human Interest

PSYCHOLOGIE

Veel mensen linken personen met uiterlijke kenmerken zoals een zware wenkbrauwlijn of afhangende lippen met onbetrouwbaarheid. Een cognitieve training kan ons 'heropvoeden' zodat onbewuste vooroordelen over het uiterlijk van anderen ons minder beïnvloeden. Dat blijkt uit een studie aan de Universiteit van Columbia.

NATUURBEHOUD

Het lot van leeuw Cecil in Zimbabwe of Freya de walrus in Noorwegen riep tot in de verste hoeken van de wereld emoties op. Een nieuwe studie zegt dat publiekslievelingen zoals zij de ideale 'vlaggenschepen' zijn om natuurbehoud te stimuleren.

WETENSCHAP

Sinds vandaag zijn we een nieuwe natuurwet rijker. Negen topwetenschappers en -filosofen stellen dat evolutie door natuurlijke selectie niet enkel is weggelegd voor levende organismen. “Darwins theorie is slechts een casus binnen een veel groter natuurlijk fenomeen.”

VRUCHTBAARHEID

Niet enkel mannen, maar ook vrouwen hebben de afgelopen decennia hun vruchtbaarheid zien dalen. Enkel dankzij vruchtbaarheidsbehandelingen is de afname van het aantal geboortes deels opgevangen geworden, zegt een Noorse studie in PlosOne.

ALGORITMES

Amerikaanse onderzoekers hebben een algoritme bedacht dat door “zoekbubbels” heen kan breken. Dat is belangrijk om meer diverse content voorgesteld te krijgen, redeneren ze. 

REIZEN

Kiest u straks voor een klassieke vliegvakantie naar een zuiders land of denkt u bij deze temperaturen: een campingtrip met de fiets door eigen land is ook wel leuk? In het tweede geval stoot u meteen tot 21 keer minder CO2 uit.

BERICHT UIT DRIE WERELDSTEDEN

Als Europeaan word ik hier door de Cambodjanen met open armen ontvangen, al zullen ze mij nooit als één van hen beschouwen. Zélf migreren ze ook steeds vaker: van dorp naar stad. Of ze dromen van een leven buiten de landsgrenzen. 

BERICHT UIT DRIE WERELDSTEDEN

De voorbije zomer omschreven media de Argentijnse hoofdstad als een “dependance van de hel”. Door het massale gebruik van de airco kwamen honderdduizenden gezinnen zonder stroom - en dus verkoeling - te zitten. Ondanks de warmterecords blijkt de klimaatverandering geen prioriteit voor de inwoners van Buenos Aires - de levensduurte baart hen veel meer zorgen.

OEGANDA

Als de nieuwe strenge wet tegen homoseksualiteit in Oeganda in werking treedt, wordt het volgens experts aartsmoeilijk om tegen 2030 een einde te maken aan hiv/aids. Ook riskeert het land dat buitenlandse hulp wordt ingetrokken. 

EVOLUTIETHEORIE

Wetenschappers in India roepen de regering op om de leerstof over de evolutietheorie terug in ere te herstellen. Darwins theorie was tijdens de covid-19-periode uit de schoolboeken verwijderd, naar verluidt om scholieren te ontlasten tijdens de pandemie.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo