Nieuwsagentschap

Human Interest

VRUCHTBAARHEID

Niet enkel mannen, maar ook vrouwen hebben de afgelopen decennia hun vruchtbaarheid zien dalen. Enkel dankzij vruchtbaarheidsbehandelingen is de afname van het aantal geboortes deels opgevangen geworden, zegt een Noorse studie in PlosOne.

ALGORITMES

Amerikaanse onderzoekers hebben een algoritme bedacht dat door “zoekbubbels” heen kan breken. Dat is belangrijk om meer diverse content voorgesteld te krijgen, redeneren ze. 

REIZEN

Kiest u straks voor een klassieke vliegvakantie naar een zuiders land of denkt u bij deze temperaturen: een campingtrip met de fiets door eigen land is ook wel leuk? In het tweede geval stoot u meteen tot 21 keer minder CO2 uit.

BERICHT UIT DRIE WERELDSTEDEN

Als Europeaan word ik hier door de Cambodjanen met open armen ontvangen, al zullen ze mij nooit als één van hen beschouwen. Zélf migreren ze ook steeds vaker: van dorp naar stad. Of ze dromen van een leven buiten de landsgrenzen. 

BERICHT UIT DRIE WERELDSTEDEN

De voorbije zomer omschreven media de Argentijnse hoofdstad als een “dependance van de hel”. Door het massale gebruik van de airco kwamen honderdduizenden gezinnen zonder stroom - en dus verkoeling - te zitten. Ondanks de warmterecords blijkt de klimaatverandering geen prioriteit voor de inwoners van Buenos Aires - de levensduurte baart hen veel meer zorgen.

OEGANDA

Als de nieuwe strenge wet tegen homoseksualiteit in Oeganda in werking treedt, wordt het volgens experts aartsmoeilijk om tegen 2030 een einde te maken aan hiv/aids. Ook riskeert het land dat buitenlandse hulp wordt ingetrokken. 

EVOLUTIETHEORIE

Wetenschappers in India roepen de regering op om de leerstof over de evolutietheorie terug in ere te herstellen. Darwins theorie was tijdens de covid-19-periode uit de schoolboeken verwijderd, naar verluidt om scholieren te ontlasten tijdens de pandemie.

TAAL

Om de rijkdom van talen te bewaren hebben linguïsten een databank opgericht, naar analogie van een genenbank. “De enorme culturele rijkdom van taal mag niet verloren gaan.” Van de ongeveer zevenduizend talen die vandaag nog worden gesproken, is tot de helft bedreigd.

PSYCHOLOGIE

Arm zijn kan je letterlijk pijn doen. Zo wordt dat toch ervaren door mensen die armer zijn dan hun omgeving. Of je in een arm of een rijk land woont, maakt niet uit. Zodra je armer bent dan de anderen, voel je dat fysiek, blijkt uit een Britse studie.

TOERISME

Spaanse milieu-economen hebben berekend dat toeristen die hun land bezoeken een kwart minder uitstoten nu ze steeds vaker met de trein komen. “Vliegschaamte helpt ons duurzamer te reizen, maar enkel daarmee redden we het niet. We moeten niet meer reizen met de trein, maar minder reizen tout court, schrijven vier onderzoekers van de universiteit van Castilië-La Mancha.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo