“Ik denk niet dat iedereen in deze sector per definitie wil uitbuiten, dat is flauwekul, maar het is het systeem dat ervoor zorgt dat er rare dingen gebeuren”. De Nederlandse manager van Pactics in Cambodja bokst al twintig jaar tegen het dictaat van de grote merken en wil met het eigen bedrijf beter doen dan de gemiddelde 'sweatshop'.
In Cambodja is de opgepakte onderzoeksjournalist Mech Dara (36) op borgtocht vrijgelaten. Sinds begin deze maand zat hij in voorhechtenis omdat hij in online berichten zou hebben aangezet tot “sociale onrust”. Zijn arrestatie lokte in binnen- en buitenland hevige reacties uit over vrije meningsuiting in Cambodja.
India en Pakistan zijn vrij verklaard van trachoom. Dat is een opsteker voor samen meer dan 1,6 miljard mensen, want de besmettelijke aandoening kan ernstig oogletsel en blindheid veroorzaken. “De wereld is weer een stap dichter bij de uitroeiing van deze ziekte”, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Op 22 augustus is het precies één jaar geleden dat Hun Manet (46) aan de macht kwam als premier van Cambodja. Hij volgde toen zijn vader Hun Sen (72) op, die het land bijna veertig jaar met ijzeren hand heeft geleid. Onafhankelijke nieuwsmedia werden onder zijn bewind opgedoekt en politieke tegenstanders in de gevangenis gegooid. Ook de nieuwe premier lijkt die aanpak genegen.
Agressie in het onderwijs neemt toe, stelt nieuw onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel (VUB): 14,1 procent van de leerkrachten geeft aan zich in het afgelopen jaar onveilig te hebben gevoeld door pestgedrag of agressie van de leerlingen. Twee op de drie leerkrachten voelen zich wel nog altijd veilig tot zeer veilig.
Wereldwijd hebben meer dan 370 miljoen meisjes en vrouwen – of 1 op de 8 – verkrachting of seksueel misbruik meegemaakt op jonge leeftijd. Bij de jongens gaat het om 1 op de 11 kinderen. Als ook online en verbaal geweld worden meegerekend, verdubbelt dat cijfer.
De “groene” omwenteling ontketent een wedloop op cruciale mineralen, onder meer in Afrika. Een kader om diep onrecht in naam van ontwikkeling tegen te gaan, is dringend nodig, zegt de Zuid-Afrikaanse activiste Nonhle Mbuthuma. Twee jaar geleden wist ze een machtige olieproducent te stoppen, dit jaar ontving ze de ‘Groene Nobelprijs’.
Nu al de helft van de Haïtianen kampt met acute honger, blijkt uit nieuwe cijfers van het Wereldvoedselprogramma. In opvangcentra in de hoofdstad is de situatie het ergst.