“Alexandrië leeft in de schaduw van haar verleden”, schrijft Eduard Cousin die als journalist tien jaar lang in de Egyptische hoofdstad Caïro heeft gewoond. Om het lawaai van die stad te ontvluchten, trok hij geregeld naar Alexandrië, een stad met een kosmopolitisch verleden en een plek van verbinding voor handelaren en reizigers uit alle windrichtingen.
Er lopen verschillende breuklijnen over de grenzen van de Zuidoost-Aziatische landen die ooit samen het Franse Indochine vormden. Vandaag vallen echter vooral de bekoelde relaties tussen Cambodja en Vietnam op, tegen een achtergrond van geopolitieke touwtjes die China stevig in handen houdt.
Wereldwijd zijn 748 miljoen mensen niet in staat om een betaalde baan uit te oefenen omdat ze de zorg voor een kind of ander familielid op zich nemen. 708 miljoen van deze gratis zorgverleners zijn vrouwen, tegenover 40 miljoen mannen.
De “groene” omwenteling ontketent een wedloop op cruciale mineralen, onder meer in Afrika. Een kader om diep onrecht in naam van ontwikkeling tegen te gaan, is dringend nodig, zegt de Zuid-Afrikaanse activiste Nonhle Mbuthuma. Twee jaar geleden wist ze een machtige olieproducent te stoppen, dit jaar ontving ze de ‘Groene Nobelprijs’.