Nieuwsagentschap

Oceanen

OCEANEN

Door de opwarming van de oceanen verschuiven de leefgebieden van vissen naar het noorden. Op sommige plaatsen zijn bepaalde vissoorten zelfs al helemaal verdwenen, blijkt uit nieuw Schots onderzoek.

PLASTICVERVUILING

Bij de recyclage van plastic kunnen giftige stoffen zich op drie manieren opstapelen. Dat blijkt uit een rapport van Greenpeace, in de aanloop naar onderhandelingen over een wereldwijd verdrag om plasticvervuiling te stoppen.

MENSENRECHTEN

In de tonijnindustrie zijn mensenrechtenschendingen alomtegenwoordig, stelt een rapport van actiegroep Bloom in samenwerking met de Harvard Law School. 

TRANSITIE

De productie en verkoop van elektrische voertuigen (EV) raakt in verschillende delen van de wereld in een stroomversnelling. Maar de daarbij behorende mijnbouw van nikkel bedreigt de rechten en de natuur van mensen in Indonesië en de Filipijnen, zo waarschuwt een nieuw rapport.

KLIMAATVERANDERING

De ijskappen op Groenland en Antarctica smolten nooit zo snel dan de voorbije tien jaar. De slechtste zeven jaar sinds het begin van de metingen hebben zich in het afgelopen decennium voorgedaan. Wetenschappers wijzen de klimaatverandering aan als schuldige.

MILIEU

Zweedse onderzoekers hebben opvallend veel PCB’s gevonden in sedimenten 8 kilometer diep in de Stille Oceaan. De “forever chemicals” worden al een halve eeuw niet meer gebruikt, maar blijven zich ophopen in de diepe kloven.

PLASTIC

Op volle zee is een verrassend groot aantal kustorganismen te vinden, en dat is te danken aan drijven plastic afval. Nieuw onderzoek in Nature spreekt van een “game changer”.

MILIEU

Een studie die het mariene leven rond het Hawaïaanse eiland Molokini voor, tijdens en na de coronapandemie heeft onderzocht, toont aan dat de horden toeristen, duikers en snorkelaars die het eiland dagelijks bezoeken het lokale ecosysteem drastisch aantasten. 

DIEPZEEMIJNBOUW

Bedrijven staan te popelen om de oceaanbodem om te ploegen om kostbare ertsen te winnen, maar de weerstand tegen de nieuwe industrie groeit. De diepzee verstoren kan namelijk ernstige en onomkeerbare gevolgen hebben voor mens en planeet, schrijven Daniela Fernandez en Matthew Gianni, medeoprichters van de Deep Sea Conservation Coalition.

KLIMAAT

De diepzeestromingen rond het Antarctische continent tonen tekenen van vertraging, stelt onderzoek in Nature. Een totale ineenstorting zou enorme, wereldwijde gevolgen hebben voor de oceanen en het klimaat.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo