Nieuwsagentschap

Oceanen

NOORDZEE

Windmolenparken op zee veranderen het voedselweb onder water, blijkt uit onderzoek voor de Belgische Kust. Vooral de komst van dieren die deeltjes uit het water filteren, zoals mosselen en anemonen, heeft een invloed.

OCEANEN

De oceanen verzuren een pak sneller dan verwacht. Een belangrijk kantelpunt waar wetenschappers al jaren voor waarschuwen, blijkt vijf jaar geleden al bereikt.

OCEANEN

Voor het eerst zijn de zwemroutes of ‘blauwe corridors’ van walvissen digitaal in kaart gebracht en raadpleegbaar voor iedereen. De kaarten moeten de routes van de oceaanreuzen veiliger maken en hen beter beschermen.

OCEANEN

Volgende week komen staatshoofden, wetenschappers, ngo’s en bedrijfsleiders samen in het Franse Nice om er de ineenstorting van de oceanen te stoppen. Een unieke kans, want de diepzee is onbekend, maar misschien wel het meest vitale ecosysteem op aarde, schrijven experten Diva Amon en Lissette Victorero.

OCEANEN

Clownvissen hebben een opmerkelijk vermogen ontwikkeld om te krimpen bij hitte. Zo vermijden ze sociale conflicten en verhogen ze hun overlevingskansen.

KLIMAAT

Een onderzoek onder leiding van de VUB heeft ontdekt dat er 3,6 miljoen jaar geleden grote veranderingen plaatsvonden in de oceaanstromen, precies in een periode waarin het klimaat op het noordelijk halfrond flink afkoelde.

ANTIBIOTICARESISTENTIE

Bijna een derde van alle antibiotica die door mensen wordt ingenomen, komt uiteindelijk in onze  rivieren terecht. Dat is schadelijk voor het waterleven, en het kan ook bacteriën resistenter maken, waarschuwen experts.

RIVIEREN

Wereldwijd dringt steeds meer zout zeewater binnen in rivieren. Gebieden met veel droogte en lage rivierstanden zullen de komende decennia steeds zouter worden, stelt nieuw onderzoek in Nature.

MILIEU

Meer dan honderd leden van de koepelorganisatie voor duurzame afvalverwerking hebben een brief aan de VN geschreven. Ze roepen op om afvalverbranding voor de opwekking van energie niet langer als duurzame oplossing te promoten.

VERVUILING

De bodem van de Calypso Deep, met 5112 meter het diepste punt van de Middellandse Zee, ligt bezaaid met zwerfvuil, blijkt uit onderzoek met een bemande duikboot. “De menselijke voetafdruk heeft zeeën en oceanen veranderd in een enorme afvalstortplaats.”

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo