Nieuwsagentschap

SDG 14: Zeeën en oceanen

OCEANEN

Door de opwarming van de oceanen verschuiven de leefgebieden van vissen naar het noorden. Op sommige plaatsen zijn bepaalde vissoorten zelfs al helemaal verdwenen, blijkt uit nieuw Schots onderzoek.

PLASTICVERVUILING

Bij de recyclage van plastic kunnen giftige stoffen zich op drie manieren opstapelen. Dat blijkt uit een rapport van Greenpeace, in de aanloop naar onderhandelingen over een wereldwijd verdrag om plasticvervuiling te stoppen.

BIODIVERSITEIT

Als België zijn engagement op vlak van biodiversiteit wil waarmaken moet het flink wat meer investeren. Op de Internationale Dag van de Biodiversiteit lanceert Wereld Natuur Fonds (WWF) een rapport dat stelt dat ons land jaarlijks 603 miljoen euro extra moet investeren om Europese en internationale verdragen rond natuurbehoud na te leven.

MENSENRECHTEN

In de tonijnindustrie zijn mensenrechtenschendingen alomtegenwoordig, stelt een rapport van actiegroep Bloom in samenwerking met de Harvard Law School. 

PIRATERIJ

Met de opwarming van het oceaanwater neemt ook het aantal gevallen van piraterij toe, blijkt uit Amerikaans onderzoek. Krimpende visbestanden duwen vissers sneller richting criminaliteit. 

KLIMAATVERANDERING

De ijskappen op Groenland en Antarctica smolten nooit zo snel dan de voorbije tien jaar. De slechtste zeven jaar sinds het begin van de metingen hebben zich in het afgelopen decennium voorgedaan. Wetenschappers wijzen de klimaatverandering aan als schuldige.

BIODIVERSITEIT

Om de onderwaternatuur een boost te geven zijn er bij het windmolenpark voor de kust van Zeeland kunstriffen aangelegd. Onderzoek toont nu aan dat met name kabeljauwen dol zijn op die riffen en ze graag gebruiken als hun basis. 

MILIEU

Zweedse onderzoekers hebben opvallend veel PCB’s gevonden in sedimenten 8 kilometer diep in de Stille Oceaan. De “forever chemicals” worden al een halve eeuw niet meer gebruikt, maar blijven zich ophopen in de diepe kloven.

PLASTIC

Op volle zee is een verrassend groot aantal kustorganismen te vinden, en dat is te danken aan drijven plastic afval. Nieuw onderzoek in Nature spreekt van een “game changer”.

MILIEU

Een studie die het mariene leven rond het Hawaïaanse eiland Molokini voor, tijdens en na de coronapandemie heeft onderzocht, toont aan dat de horden toeristen, duikers en snorkelaars die het eiland dagelijks bezoeken het lokale ecosysteem drastisch aantasten. 

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo