Nieuwsagentschap

SDG 14: Zeeën en oceanen

KLIMAATVERANDERING

Vorig jaar braken de temperaturen op aarde alle records, maar ook de opwarming van de oceaan, zelfs de diepere waterlagen, warmen jaar na jaar op. Dat blijkt uit nieuw internationaal onderzoek.

MAROKKO

Minstens 69 mensen zijn omgekomen nadat hun boot voor kust van Marokko is gekapseisd. Onder de slachtoffers zijn 25 Malinezen.

KORALEN

Als er minder gezonde koralen zijn, heeft dat gevolgen voor de visserij, blijkt uit onderzoek rond het Great Barrier Reef in Australië.

KLIMAAT

Het dramatische verlies aan zee-ijs aan de Zuidpool leidt tot meer warmteverlies van de oceaan naar de atmosfeer en doet de stormactiviteit toenemen. Dat blijkt uit een nieuwe studie in Nature.

WATER

De ongeziene overstromingen die we dit jaar hebben gezien in Spanje zijn een voorbode van wat nog zal komen, zegt Paul Hudson, hoogleraar Geografie aan de universiteit van Leiden. Maar gelukkig zijn er beproefde methodes om het gevaar sterk te beperken, schrijft hij.  

VERDRINKING

Het aantal verdrinkingsdoden is sinds het begin van deze eeuw met 38 procent gedaald. “Een belangrijke prestatie”, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in haar eerste rapport over verdrinkingspreventie.

KLIMAAT

Het afgelopen orkaanseizoen in de Filipijnen was heviger dan normaal. En dat is te wijten aan de klimaatverandering, stellen twee afzonderlijke analyses.

BODEMKWALITEIT

Steeds grotere delen van onze bodem blijken aangetast door verzilting. Meer dan een tiende van het totale landoppervlak op aarde is al te zout, en nog veel meer land is in gevaar, blijkt uit cijfers van de VN.

VISSERIJ

Voor elke verkochte platvis sterven gemiddeld 38 zeedieren in de netten die terug in zee worden geworpen, blijkt uit onderzoek in Nederland. Dat heeft veel te maken met de bodemsleepnetten.

WALVISJACHT

IJsland heeft de walvisjacht opnieuw geopend. Tot 2029 mogen er vierhonderd vinvissen per jaar worden afgeslacht.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo