Nieuwsagentschap

Opmars AI heeft flinke impact op de planeet: massa's water en energie

TECHNOLOGIE
Alle nieuws

Meer nieuws

ENERGIETRANSITIE

De populairste sport ter wereld, voetbal, wordt steeds groter. Kan de sector blijven groeien en tegelijkertijd zijn CO2-uitstoot naar beneden halen om te voldoen aan de internationale klimaatdoelstellingen?

TECHNOLOGIE

Nu kunstmatige intelligentie zich in een razend tempo ontwikkelt, staan 's werelds grootste techbedrijven steeds meer onder druk om de milieu- en klimaatimpact ervan aan te pakken. AI-systemen zoals ChatGPT verbruiken namelijk grote hoeveelheden elektriciteit en water.

GEZONDHEID

Uit een nieuw WHO-rapport blijkt dat de wereld niet op schema ligt om de doelstelling te behalen om de zoutinname tegen 2025 drastisch te verminderen. Slechts 3 procent van de wereldbevolking wordt beschermd door beleid dat de zoutinname tot een gezond niveau kan terugbrengen.

PLASTICVERVUILING

In Uruguay zijn gesprekken gestart tussen bijna tweehonderd landen over een globaal verdrag om de plasticvervuiling terug te dringen.

FIETSEN

Sinds de voorstelling op een fietsbeurs begin dit jaar hebben al drie gemeenten in Vlaanderen een fietswasstraat geopend. “Vlaanderen houdt van propere fietsen”, zegt organisatie VeloWash.

MENSENRECHTEN

Steeds meer overheden gooien de internationale rechtsorde overboord en artificiële intelligentie biedt een vruchtbare bodem voor racisme, discriminatie en verdeeldheid. Dat zijn de voornaamste conclusies van het jaarrapport van Amnesty International.

GEZONDHEID

Wetenschappers van de universiteit hebben een AI-strategie ontwikkeld om een middel te identificeren in de strijd tegen de ziekte van Parkinson. De aanpak is niet alleen tien keer sneller dan conventioneel onderzoek, maar ook duizend keer goedkoper.

CAMBODJA

De moderniteit komt met rasse schreden in Cambodja, ziet journalist Kris Janssens (48) die er sinds 2016 woont en werkt. De overwegend jonge bevolking wil vooruit met het leven en omarmt technologie eerder dan landbouw of visserij. Lukt het de Cambodjanen om de authentieke ziel van hun land te verenigen met de droom van vooruitgang?

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo