De mens heeft zo’n 1400 vogelsoorten uitgeroeid – of twee keer zoveel als tot nog toe werd aangenomen, stelt nieuw Brits onderzoek. Dat heeft grote gevolgen voor veel andere soorten.
Australië heeft een verdrag getekend met het eilandstaatje Tuvalu om klimaatvluchtelingen op te vangen. Dat is een mijlpaal, schrijft Jane McAdam, aan de Universiteit van Oxford. Het kan een begin zijn van bredere akkoorden in de regio.
Duizenden laaggelegen eilanden, waaronder die van de Malediven, kunnen al binnen tientallen jaren onbewoonbaar zijn als gevolg van de zeespiegelstijging en aantasting van zoetwaterbronnen.
Zes eilandstaten in de Pacifische Oceaan die zeer kwetsbaar zijn voor de klimaatverandering, roepen op tot een wereldwijd moratorium op nieuwe kolenmijnen. Het gaat om de Cookeilanden, Kiribati, de Marshalleilanden, Nauru, Palau en Tuvalu.
Gevallen van de besmettelijke ziekte mpox zijn al uitgebreid naar 60 landen. Reden genoeg voor de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om de strategie te veranderen.
Een betere inname van kalium blijkt een effectief middel om de bloeddruk te verlagen, volgens nieuw onderzoek. Last van hoge bloeddruk? Eet dan wat vaker een banaan.
De eerste generatie die op grote schaal de opkomst van de digitale technologie heeft meegemaakt, heeft ondertussen een leeftijd bereikt waarop zich ook een verhoogd risico op dementie voordoet. Is er een verband? Nee, integendeel, zegt neurowetenschappelijk onderzoek.
Na vijf jaar van stijgende ontwikkelingshulp is er in 2024 een daling in de internationale solidariteit vastgesteld. Koepelorganisatie 11.11.11 noemt de nieuwste cijfers van de OESO alarmerend.