De mens heeft zo’n 1400 vogelsoorten uitgeroeid – of twee keer zoveel als tot nog toe werd aangenomen, stelt nieuw Brits onderzoek. Dat heeft grote gevolgen voor veel andere soorten.
Australië heeft een verdrag getekend met het eilandstaatje Tuvalu om klimaatvluchtelingen op te vangen. Dat is een mijlpaal, schrijft Jane McAdam, aan de Universiteit van Oxford. Het kan een begin zijn van bredere akkoorden in de regio.
Covid-19 en de sluiting van grenzen had enorme gevolgen voor landen die economisch sterk leunen op toerisme en voedselimport. De Cookeilanden zetten nu in op een toekomst waarin slimme landbouwtechnologie, zoals hydrocultuur op zonne-energie, een cruciale plaats krijgt.
Zes eilandstaten in de Pacifische Oceaan die zeer kwetsbaar zijn voor de klimaatverandering, roepen op tot een wereldwijd moratorium op nieuwe kolenmijnen. Het gaat om de Cookeilanden, Kiribati, de Marshalleilanden, Nauru, Palau en Tuvalu.
Stikstofvervuiling heeft niet alleen gevolgen voor het milieu, maar kan ook onze gezondheid rechtstreeks beïnvloeden. Een teveel aan stikstof doet graslanden tot zes keer meer stuifmeel produceren, en dat is ook nog eens krachtiger, blijkt uit onderzoek van KU Leuven en Sciensano.
Wereldwijd dringt steeds meer zout zeewater binnen in rivieren. Gebieden met veel droogte en lage rivierstanden zullen de komende decennia steeds zouter worden, stelt nieuw onderzoek in Nature.
Van een brommende vlieg zien we misschien niet meteen het nut in, maar we onderschatten de dieren, blijkt uit Brits onderzoek. Veel soorten vliegen migreren over grote afstanden, en spelen zo een cruciale rol voor mens en natuur.
In de Vlaamse Opvangcentra voor Vogels en Wilde Dieren zijn vorig jaar 38.063 wilde dieren binnengebracht. Egels staat met stip op nummer één.