Australië heeft een verdrag getekend met het eilandstaatje Tuvalu om klimaatvluchtelingen op te vangen. Dat is een mijlpaal, schrijft Jane McAdam, aan de Universiteit van Oxford. Het kan een begin zijn van bredere akkoorden in de regio.
Covid-19 en de sluiting van grenzen had enorme gevolgen voor landen die economisch sterk leunen op toerisme en voedselimport. De Cookeilanden zetten nu in op een toekomst waarin slimme landbouwtechnologie, zoals hydrocultuur op zonne-energie, een cruciale plaats krijgt.
Duizenden laaggelegen eilanden, waaronder die van de Malediven, kunnen al binnen tientallen jaren onbewoonbaar zijn als gevolg van de zeespiegelstijging en aantasting van zoetwaterbronnen.
Zes eilandstaten in de Pacifische Oceaan die zeer kwetsbaar zijn voor de klimaatverandering, roepen op tot een wereldwijd moratorium op nieuwe kolenmijnen. Het gaat om de Cookeilanden, Kiribati, de Marshalleilanden, Nauru, Palau en Tuvalu.
Luchtvervuiling, zelfs onder de limieten opgelegd door overheden, houden verband met verschillen in de hersenen van kinderen. Dat blijkt uit een analyse van onderzoeken op vier continenten.
Europese landen hebben nu al voldoende ruimte op zee toegewezen aan windmolenparken om de klimaatdoelen tegen 2030 te halen. België vormt daarop de uitzondering, blijkt uit een analyse van het WWF.
Het aantal dagen dat het in sommige delen van Zuid-Amerika tegelijk extreem heet, droog en ontvlambaar is, is sinds de jaren 1970 meer dan verdrievoudigd.
De “groene” omwenteling ontketent een wedloop op cruciale mineralen, onder meer in Afrika. Een kader om diep onrecht in naam van ontwikkeling tegen te gaan, is dringend nodig, zegt de Zuid-Afrikaanse activiste Nonhle Mbuthuma. Twee jaar geleden wist ze een machtige olieproducent te stoppen, dit jaar ontving ze de ‘Groene Nobelprijs’.