Nieuwsagentschap

Bescherming ozonlaag heeft planeet gered van “verschroeide aarde”

KLIMAATVERANDERING
Alle nieuws

Meer nieuws

KLIMAATVERANDERING

Antarctica huisvest de grootste concentratie aan meteorieten ter wereld, die wetenschappers een schat aan informatie bieden over ons zonnestelsel. Deze kostbare stukken ruimtepuin verdwijnen echter aan sneltempo onder het ijsoppervlak door de opwarming van de aarde, stelt nieuw Belgisch-Zwitsers onderzoek in Nature.

VOGELGRIEP

Bij verschillende pinguïns op sub-Antarctische eilanden is vogelgriep vastgesteld. Onderzoekers maken zich zorgen voor de grote broedkolonies, maar voorlopig lijken de gevolgen beperkt.

MILIEU

De hele mensheid profiteert van Antarctica en de oceaan die het continent omringt, schrijven Natalie Stoeckl en Rachel Baird, hoogleraren aan de Universiteit van Tasmanië. Die voordelen zijn eigenlijk onbetaalbaar, maar een schatting van de economische waarde kan een goede motivatie zijn voor de bescherming van de ecosystemen.

IJSKAPPEN

Het maakt voor de West-Antarctische ijskap niet langer uit hoeveel fossiele brandstoffen we nog verbranden, stelt nieuw onderzoek van de British Antarctic Survey (BAS) in Nature Climate Change. Een aanzienlijk sneller afsmelten kan nu niet meer worden vermeden, en dat voorspelt weinig goeds voor kustgebieden.
 

GEZONDHEID

Nigeria is het eerste land ter wereld dat een baanbrekend vijf-in-één-vaccin tegen meningitis heeft geïntroduceerd. Het Men5CV-vaccin biedt bescherming tegen de vijf belangrijkste stammen van meningokokkenbacteriën die verantwoordelijk zijn voor hersenvliesontsteking.

PFAS

Wie vaak vis en zeevruchten eet heeft een hoger risico op blootstelling aan per- en polyfluoralkylstoffen (PFAS). Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek.

MENTAAL WELZIJN

Boze gedachten doe je verdwijnen door ze op te schrijven en het papiertje vervolgens weg te gooien. Het lijkt misschien te eenvoudig om waar te zijn, maar toch blijkt uit Japans onderzoek dat het een bijzonder effectieve methode is om woede te beheersen.

INFECTIEZIEKTEN

Het aantal besmettingen met hepatitis B en C stijgt en leidt nu wereldwijd al tot 1,3 miljoen doden per jaar. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) trekt aan de alarmbel.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo