Het dramatische verlies aan zee-ijs aan de Zuidpool leidt tot meer warmteverlies van de oceaan naar de atmosfeer en doet de stormactiviteit toenemen. Dat blijkt uit een nieuwe studie in Nature.
Het Antarctische schiereiland is in de voorbije veertig jaar vier keer groener geworden, blijkt uit satellietbeelden. En de trend verloopt steeds sneller.
Kleine diertjes in de oceanen spelen een veel grotere rol in de opslag van CO2 dan gedacht. Ze remmen de klimaatverandering af en verdienen daarom evenveel bescherming als kusthabitats of zeegrassen, zeggen onderzoekers.
De unieke ecosystemen van Antarctica worden bedreigd door de komst van uitheemse zeedieren en mariene vervuiling van landmassa's op het zuidelijk halfrond, zo blijkt uit nieuwe oceanografische modellen.
De opwarming van anderhalve graad Celsius is bereikt, dus moet de klimaatwetenschap anders naar de toekomst kijken, schrijft klimaatexpert Aditi Mukherji. Als auteur bij het IPCC steekt ze ook een hand in eigen boezem: “De tijd om inzichten te leveren is voorbij, nu is bruikbare, bewezen en toekomstgerichte wetenschap nodig die de weg effent naar effectief handelen.”
Menselijke voorouders zoals de Australopithecus aten heel weinig tot geen vlees, stelt nieuw onderzoek in Science. Dat blijkt uit een analyse van tandglazuur.
Ondanks toenemende druk blijft het wereldwijde vertrouwen in wetenschappers groot, blijkt uit onderzoek in 68 landen. Ruim de helft van de respondenten pleit voor een grotere rol voor wetenschappers in het beleid.
Het brein van vrouwelijke en mannelijke baby’s verschilt al bij de geboorte op zes belangrijke punten. Dat blijkt uit een studie van het Onderzoekscentrum voor Autisme aan de Universiteit van Cambridge.