De ozonlaag boven Antarctica herstelt zich snel, als een direct resultaat van de wereldwijde inspanningen om de uitstoot van CFK’s aan banden te leggen. Dat biedt hoop voor de strijd tegen andere milieuproblemen, zoals de klimaatverandering.
Het dramatische verlies aan zee-ijs aan de Zuidpool leidt tot meer warmteverlies van de oceaan naar de atmosfeer en doet de stormactiviteit toenemen. Dat blijkt uit een nieuwe studie in Nature.
Het Antarctische schiereiland is in de voorbije veertig jaar vier keer groener geworden, blijkt uit satellietbeelden. En de trend verloopt steeds sneller.
Kleine diertjes in de oceanen spelen een veel grotere rol in de opslag van CO2 dan gedacht. Ze remmen de klimaatverandering af en verdienen daarom evenveel bescherming als kusthabitats of zeegrassen, zeggen onderzoekers.
Ingrijpende klimaatmaatregelen genieten wereldwijd veel meer steun onder de bevolking dan gedacht, en die steun blijkt robuust, stelt een studie in Nature. Respondenten in rijke landen zijn bereid financieel bij te dragen aan klimaatbescherming in arme landen.
Hittegolven, droogtes en bosbranden zullen niet alleen vaker voorkomen, maar ook steeds meer op hetzelfde moment. Dit blijkt uit een nieuwe studie waar de Vrije Universiteit Brussel aan mee heeft gewerkt.
Verhoogde temperaturen houden verband met een toename van borst-, eierstok-, baarmoeder- en baarmoederhalskanker. Dat is gebleken uit onderzoek in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.
Clownvissen hebben een opmerkelijk vermogen ontwikkeld om te krimpen bij hitte. Zo vermijden ze sociale conflicten en verhogen ze hun overlevingskansen.