De leiders van de G20 komen op 9 en 10 september bijeen in New Delhi. Daar zullen ze onder meer maatregelen bespreken om de klimaatverandering aan te pakken en schone energie te stimuleren. Verschillende experts vinden dat de G20-landen een deadline moeten vastleggen voor het afschaffen van subsidies. Enkel zo kunnen fossiele brandstoffen uitgefaseerd worden.
Er is nog steeds geen duidelijkheid over wie nu de VN-klimaattop in 2024 kan organiseren. Het is de beurt aan een Oost-Europees land, maar de conflicten tussen Rusland en Oekraïne en Armenië en Azerbeidzjan maken eensgezindheid onmogelijk.
De Duitse bondskanselier Olaf Scholz kondigt een bijdrage van 2 miljard euro aan het VN-Klimaatfonds aan. Daarmee verhoogt de druk op andere donoren om over de brug te komen.
Rook uit bosbranden is nefast voor de ozonlaag, blijkt uit onderzoek in Nature. De enorme bosbranden in Australië in 2020 hebben het gat boven Antarctica met 10 procent doen groeien.
De paarse gloed van rijen lavendelplanten siert Bijbehara, een gehucht in de Indiase regio Kasjmir. De klimaatverandering heeft deze plek onvoorspelbare regens, hittegolven en ernstige waterschaarste gebracht, maar daar hebben de plaatselijke boeren een antwoord op gevonden: de lavendelkweek is hun nieuwe manier van overleven.
Het Nederlandse Utrecht heeft een primeur te pakken met driehonderd elektrische deelauto’s die stroom zullen teruggeven aan het elektriciteitsnet. De auto’s worden zo een “buurtbatterij” die netcongestie kan tegengaan.
In 2011 vielen Somalische Piraten nog honderden schepen aan en dreigden ze de wereldeconomie te ontwrichten. In de jaren daarop deemsterde het probleem helemaal weg, schrijft Peter Viggo Jakobsen. Kan de wereld dat succes ook in andere crises herhalen?
Wortels, knolgewassen en bananen zijn nog niet op grote schaal ingeburgerd in Afrika. Nochtans hebben ze alle potentieel in huis om het continent een voedselzekere toekomst te bezorgen, zegt Hugo Campos, kweekspecialist en onderzoeksdirecteur bij het Internationaal Aardappelcentrum.