Nieuwsagentschap

239

KLIMAAT

Van 2016 tot 2021 heeft extreem weer wereldwijd 43,1 miljoen kinderen uit hun huis gejaagd, blijkt uit cijfers van Unicef. Dat zijn er zo’n twintigduizend per dag.

FUKUSHIMA

Op zaterdag hebben honderden Zuid-Koreanen in de hoofdstad Seoul betoogd tegen plannen van Japan. Het Zuid-Koreaans buurland kondigde vorige week namelijk aan dat het zal beginnen “behandeld” radioactief water te lozen in de Stille Oceaan. 

SCHEEPVAART

Er lijkt dan toch een akkoord mogelijk rond meer ambitieuze klimaatdoelen voor de scheepvaart. Na een week koortsachtig onderhandelen is er een ontwerptekst op een belangrijke top in het VK. Die spreekt van nuluitstoot tegen 2050, en voor het eerst ook van tussentijdse doelen.

MILIEURAMP

Twee cyclonen hebben recent lelijk huisgehouden op de eilandengroep Vanuatu in de Stille Oceaan. Vooral de landbouw werd zwaar geraakt, waardoor voedselschaarste en prijsstijgingen de natie teisteren. “Niet enkel onze huizen zijn verwoest, maar ook onze gewassen.”

MILIEURECHT

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft gisteren (woendag) bij consensus een historische resolutie over klimaatgerechtigheid aangenomen.

MENSENRECHTEN/KLIMAAT

In 2020 en 2021 zagen wereldwijd bijna 500 klimaatzaken het licht, het summum van een aanhoudende stijging in de afgelopen tien jaar. Steeds meer burgers maken zich ongerust over het klimaat en willen hun grondrechten via de rechter beschermen. 

VISSERIJ

Visserij is op de Pacifische eilanden een noodoplossing geworden voor mensen die hun werk kwijtraakten door de coronacrisis. Vooral in de stadscentra en toeristische gebieden is de impact van de crisis voelbaar.

FIJI

Het noorden van Fiji krijgt snel en stabiel internet. Dat moet niet alleen meer banen opleveren, maar de eilanden ook verbonden houden in geval van cyclonen.

ONTWIKKELING

De tropische storm Pam, die half maart het eiland Vanuatu in de Zuidelijke Pacifische Oceaan trof, heeft het al niet eenvoudige leven van bewoners van de sloppenwijken bij de hoofdstad Port Vila nog verslechterd.

MILIEU

Leiders van de eilanden in de Pacifische Oceaan doen na de verwoestende cycloon Pam opnieuw een oproep om werk te maken van de wereldwijde klimaatfinanciering. Pam trof deze maand vier eilandstaten, waaronder Vanuatu.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo