De rampzalige situatie in het Midden-Oosten zal opnieuw heel wat mensen naar Europa drijven, net als bij de vluchtelingencrisis in 2015. Maar het continent is daar helemaal niet op voorbereid, schrijft Barah Mikaïl, hoogleraar politieke wetenschappen aan de Saint Louis-universiteit in Madrid.
Sinds 1990 is het aantal kinderen met overgewicht op elk continent explosief gestegen. De Verenigde Staten zijn koploper, maar veel andere landen zitten hen op de hielen. Wetenschappers vrezen voor een wereldwijde epidemie van obesitas bij jongeren, met ernstige gezondheidsrisico’s voor hun toekomst.
Griekenland berooft asielzoekers in het opvangcentrum op Samos onwettig van hun vrijheid, zegt Amnesty International. De EU financiert het centrum en is dus mede verantwoordelijk, klinkt het.
De tropische ziekte Leishmaniasis doet in Europa nauwelijks een belletje rinkelen, maar toch is ze aan een sterke opmars bezig vanuit Zuid-Europa. Europese landen bereiden zich maar beter voor, schrijven experten Francisco Javier Moreno Nuncio en Christopher Fernandez-Prada.
Coca-Cola laat de belofte varen om tegen 2030 minstens een kwart van zijn frisdranken in herbruikbare of inwisselbare verpakkingen te verkopen. Milieugroepen spreken van een “masterclass in greenwashing”.
Van in totaal 26 activiteiten die vaak aan de kust plaatsvinden zijn visserij, toerisme en recreatie de grootste bedreiging voor het ecosysteem. Een groep wetenschappers duidt de pijnpunten aan maar ziet ook kansen.
Als we de hoeveelheid suiker in ons dieet terugschroeven, kunnen we met het ontstane ‘overschot’ eiwitten aanmaken als vleesvervanger. Een win-win voor onze gezondheid en het milieu dus, schrijven hoogleraar Paul Behrens (Universiteit van Oxford) en onderzoeker Alon Shepon (Universiteit van Tel Aviv).
Braziliaanse onderzoekers hebben een nieuwe tool ontwikkeld om te achterhalen waar illegaal gekapt hout precies vandaan komt. Met chemische analyse kunnen ze bepalen in welke bodem de boom zijn wortels had