Twee grote bosbranden teisteren delen van Canada en Midden- en Oost-Rusland. De branden zijn deels normaal voor deze tijd van het jaar, maar experts uiten toch hun bezorgdheid omdat droogte het vuur extra aanwakkert. Op 8 mei kende de CO2-uitstoot uit deze branden de hoogste piek sinds 2019.
Canada verbiedt de verkoop van conventionele auto’s vanaf 2035. Het land volgt daarmee het voorbeeld van Europa en Groot-Brittannië, en zet meteen ook de Amerikaanse markt onder druk.
Op de COP15-conferentie in Montreal werd een nieuwe routekaart uitgestippeld om het natuurverlies in de wereld te stoppen. Vooral de doelstelling om wereldwijd ten minste 30 procent van het land en de oceaan te beschermen wordt als historisch bestempeld. Maar over de financiering is nog veel onduidelijkheid, en waarnemers zetten ook vraagtekens bij de uitwerking van het akkoord.
Tijdens de COP15-top over biodiversiteit is een wereldwijd akkoord gesloten om 30 procent van het land en de oceanen van de aarde in stand te houden. In het verdrag worden voor het eerst ook de rechten van inheemse volkeren op hun land erkend.
Vergrijzing, lage vruchtbaarheidscijfers en de uittocht van jonge, gekwalificeerde mensen vormen aanzienlijke uitdagingen voor de ontwikkelingsdoelen van Cuba. Het land staat voor de complexe taak om zich aan te passen aan deze demografische veranderingen, die worden verergerd door de ongunstige economische context.
De taliban beperken de mensenrechten van vrouwen en meisjes in Afghanistan zo erg dat hun optreden onderzocht moet worden als “vervolging op grond van geslacht” - een misdaad tegen de mensheid. Dat zeggen Amnesty International en de International Commission of Jurists.
Plastic vervuilt niet alleen waterlopen over de hele wereld - het verstopt ze ook. Meer dan tweehonderd miljoen mensen lopen risico op frequentere en meer intense overstromingen omdat plastic afval de afwatering blokkeert. Geblokkeerde afwateringskanalen maken ook dat het water minder snel weg kan trekken.
Sinds president Saïed in 2019 aan de macht kwam, is de vrijheid van meningsuiting in Tunesië steeds verder ingeperkt. De vrije media-instellingen die ontstonden na de Arabische lente zijn intussen gemuilkorfd en kritische onderzoeksjournalisten worden als staatsvijanden bestempeld.