Nieuwsagentschap

78

GROOT-BRITTANNIË

Groot-Brittannië treedt opnieuw toe tot Horizon Europe, het wetenschappelijke initiatief van de Europese Unie, en ruimtevaartprogramma Copernicus. Daarmee krabbelt het land terug van de harde Brexit onder Boris Johnson, tot grote vreugde van Britse wetenschappers.

MILIEU

Een Britse start-up heeft 10 miljoen dollar aan fondsen binnengehaald om zijn technologie die microplastics uit afvalwater filtert, op grote schaal te gaan ontwikkelen. De steun voor het bedrijf komt van heel wat bekende namen uit Hollywood waaronder Leonardo DiCaprio en Ashton Kutcher.

GROOT-BRITTANNIE

Het Britse triatlonteam moet zijn zwemtrainingen in open water staken vanwege ernstige vervuiling. In Groot-Brittannië mag er bij hevige regenval rioolwater “occasioneel” geloosd worden in zee. Maar de laatste tijd zijn de lozingen bijna dagelijkse kost.

INNOVATIE

Een team van Schotse en Ierse wetenschappers onderzoekt of whisky mogelijk is zonder fossiele meststoffen. Ze testen meststoffen met bacteriën, gist en algen, om zeker te zijn dat die geen gevolgen hebben voor de wereldberoemde smaak.

REIZEN

Reizen met de trein is in Europa gemiddeld twee keer duurder dan vliegen, blijkt uit onderzoek door Greenpeace. Op sommige routes en bij last-minute boekingen kan het prijsverschil nog veel groter zijn, en dat heeft veel met het beleid te maken. 

GROOT-BRITTANNIË

De Britse overheid delft het onderspit voor het Hof van Beroep en moet haar “Rwanda-plan” voor asielzoekers opbergen.
 

KLIMAAT

De Anglicaanse Kerk haalt al haar investeringen weg uit olie- en gasbedrijven. Dat Shell onlangs de plannen schrapt om zijn olieproductie af te bouwen, lijkt de druppel. 

KLIMAATVERANDERING

Europa warmt tweemaal sneller op dan als het globaal gemiddelde, de zomer van 2022 was de warmste ooit gemeten en de extreme temperaturen hebben meer dan 16.000 dodelijke slachtoffers geëist. Ziedaar de toestand van het klimaat in Europa vorig jaar.

DROOGTE

Zelfs het doorgaans natte Schotland heeft nu last van de aanhoudende droogte. In Loch Ness staat het water op het laagste peil in meer dan drie decennia aan metingen.

MENSTRUATIE-ARMOEDE

Bezorgdheden over menstruatiearmoede hebben in de hele wereld geleid tot protest tegen de zogeheten ‘tampontaks’. Toch moeten veel vrouwen nog steeds btw betalen op maandverband.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo