Nieuwsagentschap

Media en communicatie

DIGITALE WERELD

In onze digitale wereld wordt veel gestreamd, ook rampen en live events van mensen of dieren in nood. Ongepast en voyeuristisch? Niet per se, zegt een nieuwe Britse studie. De events begrijpen, gevaren leren inschatten en elkaar steunen, spelen een belangrijke rol.

GEORGIË

Een wetsvoorstel door de regeringspartij in Georgië maakt mensen uit de Lgbtq+-gemeenschap bijzonder zenuwachtig. “Als deze wetgeving wordt aangenomen, kunnen Lgbtq+-mensen hier gewoon niet meer wonen.”

RUIMTEVAART

Als gebruikte satellieten terugkeren in de atmosfeer en verbranden, laten ze kleine deeltjes aluminiumoxide achter, die de ozonlaag aantasten. Nieuw onderzoek waarschuwt dat de lancering van duizenden satellieten als Starlink die concentraties zal doen exploderen.

MENTALE GEZONDHEID

Therapie via WhatsApp helpt ouderen om zich minder depressief te voelen. “Vooral voor ouderen die geïsoleerd wonen of geen therapeut kunnen betalen, is dit een snelle manier om verlichting te bieden”, zegt Braziliaans onderzoek in Nature Medicine.

MEXICO

Na de grootste en meest gewelddadige verkiezingen ooit, kent Mexico de naam van zijn nieuwe president: Claudia Sheinbaum. Luis Gómez Romero, hoofddocent Mensenrechten en Grondwetspecialist aan de Universiteit van Wollongong schetst een portret van een land in de ban van geweld en corruptie dat nu voor het eerst een vrouw aan het stuur krijgt.

MENSENRECHTEN

De Chinese overheid probeert herdenkingen van het bloedbad op het Tiananmenplein in 1989 in de kiem te smoren, zegt Human Rights Watch (HRW). Morgen (4 juni) zal het 35 jaar geleden zijn dat het een studentenprotest er bloedig werd neergeslagen.

ISRAEL-PALESTINA

Er zijn al minstens 97 journalisten en persmedewerkers gedood tijdens de Israëlische militaire campagne in Gaza, maakte het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ) zaterdag bekend. Daarmee is het conflict het dodelijkste ooit voor verslaggevers.

PERSVRIJHEID

De afgelopen vijftien jaar zijn minstens 749 journalisten en nieuwsmedia aangevallen die berichten over milieu- en klimaat. Tegelijk is de online desinformatie dramatisch toegenomen, blijkt uit een VN-rapport op de Werelddag van de Persvrijheid.

MENTAAL WELZIJN

Boze gedachten doe je verdwijnen door ze op te schrijven en het papiertje vervolgens weg te gooien. Het lijkt misschien te eenvoudig om waar te zijn, maar toch blijkt uit Japans onderzoek dat het een bijzonder effectieve methode is om woede te beheersen.

GELUK

Stel de vraag waar mensen zichzelf zien staan op de 'geluksladder’ en je krijgt als resultaat een overzicht van landen waar mensen zich het meest gelukkig voelen. Nieuw onderzoek aan de universiteit van Lund in Zweden suggereert echter dat de meting die aan de basis ligt van het fameuze World Happiness Report misschien niet de hele waarheid over geluk vertelt.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo