Nieuwsagentschap

Media en communicatie

TECHNOLOGIE

Nu kunstmatige intelligentie zich in een razend tempo ontwikkelt, staan 's werelds grootste techbedrijven steeds meer onder druk om de milieu- en klimaatimpact ervan aan te pakken. AI-systemen zoals ChatGPT verbruiken namelijk grote hoeveelheden elektriciteit en water.

PLASTICVERVUILING

De plasticsoep in de oceanen is kleiner dan gedacht, blijkt uit grootschalig onderzoek aan de Universiteit van Utrecht. Maar dat is geen reden tot juichen, zegt oceaanwetenschapper Erik van Sebille.

TOERISME

Een samenwerking tussen de Verenigde Naties en Marokko wil het toerisme in het land, dat na covid-19 nog steeds niet helemaal hersteld is, nieuw leven inblazen. Frisse ideeën en creatieve oplossingen moeten leiden tot een duurzaam model dat zowel het milieu als de lokale ontwikkeling voor ogen heeft.

VRIJHEID VAN MENINGSUITING

De Iraakse regering heeft gisteren (zondag) bekendgemaakt dat de populaire berichtenapp Telegram uitgeschakeld wordt in het land omwille van bezorgdheden rond “nationale veiligheid”.

AMAZONEWOUD

De ontbossing in het Amazonewoud is in vergelijking met juli vorig jaar meer dan 60 procent gedaald. Dat zegt de Braziliaanse minister van Leefmilieu in de Britse krant The Guardian.

KLIMAAT

Het aantal rechtszaken over klimaatverandering is sinds 2017 meer dan verdubbeld en neemt wereldwijd nog steeds toe.

ALGORITMES

Amerikaanse onderzoekers hebben een algoritme bedacht dat door “zoekbubbels” heen kan breken. Dat is belangrijk om meer diverse content voorgesteld te krijgen, redeneren ze. 

DATA

Ons gemiddelde dataverbruik per jaar leidt tot een uitstoot van zo’n 22 ton CO2, vergelijkbaar met 26 keer van Londen naar New York en terug vliegen. Dat blijkt uit nieuw Brits onderzoek. 

GEZONDHEID

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft nieuwe richtlijnen uitgevaardigd om kinderen beter te beschermen tegen “agressieve” marketing voor ongezonde voeding.

GENDER

Nieuw onderzoek verwerpt het gangbare betoog dat mannen jagen en vrouwen verzamelen. Ook in oude samenlevingen bleken vrouwen evengoed behendige jagers te zijn, die actief mee op jacht trokken.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo