Nieuwsagentschap

Mobiliteit

INNOVATIE

Toen zware stormen in Australië het elektriciteitsnet in de problemen brachten, leverden elektrische auto’s stroom terug aan het net om het te stabiliseren. Volgens onderzoekers kunnen elektrische voertuigen zo een belangrijke rol spelen in noodsituaties.

LUCHTVAART

De luchtvervuiling is in sommige steden zo hoog dat ze ook vliegtuigmotoren doet verslijten, blijkt uit Brits onderzoek. Vooral op momenten dat piloten wachten op toestemming om te landen is de inname van stof groot.

TRANSPORT

De Duitse regering kondigt de bouw aan van een nationaal snellaadnetwerk voor vrachtwagens. Meer dan driehonderd laadzones langs de Duitse snelwegen moeten het transport helpen vergroenen.

VERKEER

Vorig jaar is het aantal Dodge Ram pick-uptrucks in Europa met 20 procent gestegen. Deze gevaarlijke en zwaar vervuilende voertuigen gebruiken een achterpoortje om de veiligheids- en milieuwet te omzeilen, zegt een coalitie van consumenten- en milieugroeperingen. “Hier past enkel een verbod”, schrijven ze in een verzoek aan de Europese Commissie. 

KLIMAAT

De Mexicaanse havens liggen ver uit koers als het gaat over uitstootreductie. Experts zien dat er inspanningen gebeuren, maar hameren op het belang van een alomvattend beleid havens én zeevervoer. Scheepvaart is immers het tweede belangrijkste transport voor buitenlandse handel in Mexico.

LUCHTVAART

Duizenden gevallen van hoge bloeddruk, diabetes en dementie kunnen gelinkt worden aan de vervuiling rond luchthavens. Dat zegt onderzoek van CE Delft. Ook rond Brussels Airport is de milieu-impact groot.

POLITIEK

De Europese kiezer heeft de politieke kaarten grondig dooreen geschud bij de verkiezingen voor het Europees Parlement. De fameuze Green Deal - een pakket ingrijpende milieu- en klimaatregels - komt daarmee in het vizier van enkele winnende partijen. Milieuorganisaties waarschuwen nu al voor de impact van versoepelingen.

MOBILITEIT

Het EK Voetbal 2024 wil het groenste tornooi ooit worden, maar gastland Duitsland en de UEFA laten nog veel potentiële klimaatwinst liggen. Dat blijkt uit een analyse van milieudenktank Transport & Environment (T&E).

LUCHTVAART

Extreme turbulentie, zoals die die het leven eiste van een passagier op de vlucht van Singapore Airlines, kan in de toekomst vaker voorkomen vanwege de klimaatopwarming, schrijft luchtvaartexpert en hoogleraar Doug Drury. “Het lijkt erop dat we meer turbulente tijden tegemoet gaan.”

EU

EU-lidstaten sluizen elk jaar tussen de 34 en 48 miljard euro aan Europese subsidies naar activiteiten die de natuur schaden, stelt het Wereldnatuurfonds. Landbouw is veruit de grootste slokop, naast visserij en wegenbouw.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo