Terwijl industrieën over de hele wereld in sneltempo vergroenen, is de luchtvaart duidelijk bij de achterblijvers. Groen vliegen blijft een verre droom, maar er zijn al vijf ingrepen mogelijk om de ecologische voetafdruk van de sector te verkleinen, schrijven experten Mark Maslin en Iain Hanson van University College London.
Scouts en Gidsen Vlaanderen roept alle groepen op om duurzaam op kamp te trekken. Al vijftig groepen hebben een charter ondertekend waarin ze beloven zonder het vliegtuig op kamp te trekken.
De Europese Commissie heeft een nieuw label in het leven geroepen om de voetafdruk van vliegreizen te berekenen. Het moet de reiziger zekerheid bieden over de uitstoot van zijn vlucht.
Vrouwen zal je minder snel dan mannen zien met een wandelstok of een ander hulpmiddel dat hun mobiliteit verbetert. Nochtans hebben ze die vaak wel nodig, stellen Britse onderzoekers.
Wereldwijd breiden kustbevolkingen zich snel uit. Zo woont 15 procent van de wereldpopulatie al binnen enkele kilometers van een kustlijn, schrijven socioloog Arthur Cosby en computerwetenschapper Viswadeep Lebakula. Dat is niet zonder gevaar in tijden van klimaatverandering.
Het lawaai van auto’s, treinen en vliegtuigen schaadt de gezondheid van één op de vijf Europeanen, zegt het Europese Milieuagentschap (EEA). Dat heeft soms opvallende gevolgen, zoals leesproblemen bij een half miljoen leerlingen en gedragsproblemen bij tienduizenden kinderen.
Goed nieuws voor wie een elektrische auto bezit: de batterij kan tot 40 procent langer meegaan dan de verwachte levensduur, zegt de Universiteit van Stanford. Doorsnee gebruik is veel zachter voor de batterij dan de labotests die de levensduur inschatten.
Natuurgeluiden zoals vogelgezang of het ruisen van bomen, hebben een verlichtende invloed op stress en angst. Verkeerslawaai doet die positieve impact echter teniet, blijkt uit een Britse studie. Of hoe een zone 30 in de stad ook de mentale gezondheid ten goede komt.
Vijfhonderd elektrische deelauto’s in Utrecht gaan tijdens de piekuren energie terugleveren aan het net. Zo werken ze als ‘energiebuffer’ om het net stabiel te houden.