Op enkele uren voor het einde van de klimaattop hebben ontwikkelingslanden stevige kritiek geuit op het akkoord in zijn huidige staat. De landen noemen het onevenwichtig en zien onvoldoende garanties voor klimaatfinanciering.
Het smeltwater in Aziatische bergketens zal in de toekomst drastisch afnemen. Dat heeft grote gevolgen voor de miljoenen mensen stroomafwaarts die van dat water afhankelijk zijn, zegt nieuw onderzoek in Nature.
Terwijl de regio worstelt met de meest recente golf van covid-besmettingen, dragen de zwaarste branden in jaren verder bij aan de ellende in Zuid-Azië.
Het volume water in gletsjermeren wereldwijd is in dertig jaar met de helft toegenomen, meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. De snel aanzwellende meren vormen een gevaar voor overstromingen stroomafwaarts.
Intensieve zeewierteelt kan volgens nieuw onderzoek verschillende crises op wereldniveau verlichten: de voedselcrisis, het verlies aan biodiversiteit en de klimaatproblematiek. “Zeewier kan de nood aan meer voeding en materialen helpen stillen.”
Sommige koude ijsplaten op Antarctica, waarvan onderzoekers aanvankelijk dachten dat ze de komende eeuwen stabiel zouden blijven, blijken toch kwetsbaar als de aarde verder opwarmt. Dat stelt een studie in Nature.
Aan het huidige tempo zal het 150 jaar duren om de biodiversiteit in Afrika in kaart te brengen, schrijven zoölogen Søren Faurby en Harith Omar Morgadinho Farooq. Dat moet sneller, want “je kunt niet beschermen wat je niet kent.”
Van het Amazonewoud dat vandaag nog overeind staat, is al een derde aangetast door menselijke activiteiten en droogte. Dat is veel meer dan wetenschappers eerder dachten, blijkt uit een nieuwe studie in het tijdschrift Science.