Nieuwsagentschap

33

WATER

Er is dringend behoefte aan betere samenwerking om de gevolgen van de klimaatcrisis op drie belangrijke rivieren in Zuid-Azië te temperen, zeggen experten. De Brahmaputra, de Indus en de Ganges bieden voedsel en water aan bijna een miljard mensen, in sommige van de meest kwetsbare gemeenschappen in Azië.

BIODIVERSITEIT

Op een VN-top rond natuurbehoud zijn zo’n dertig landen overeengekomen om de doorgang van trekvogels over hun grondgebied te beschermen.

WILDE DIEREN

In het Zuid-Aziatische land Bhutan zijn bij een telling 134 sneeuwluipaarden waargenomen. Dat zijn er 40 procent meer dan in 2016, met dank aan beschermingsmaatregelen van de overheid en milieuorganisaties.

 

DUURZAAM TOERISME

De befaamde toeristentaks van Bhutan staat onder druk. Langs de ene kant wil het land overtoerisme vermijden om schade aan de natuur te voorkomen en de culturele eigenheid te behouden. Tegelijk vragen lokale bedrijven om meer toeristen binnen te laten om de ontwikkeling van het land vooruit te helpen.

NATUURBEHOUD

Vandaag, op de start van het Chinese jaar van de tijger, staat het Wereldnatuurfonds (WWF) stil bij de grootste kat ter wereld. Het gaat beter met de bedreigde diersoort, maar er blijven grote zorgen.

KLIMAATTOP GLASGOW

Op enkele uren voor het einde van de klimaattop hebben ontwikkelingslanden stevige kritiek geuit op het akkoord in zijn huidige staat. De landen noemen het onevenwichtig en zien onvoldoende garanties voor klimaatfinanciering.

AZIË

Het smeltwater in Aziatische bergketens zal in de toekomst drastisch afnemen. Dat heeft grote gevolgen voor de miljoenen mensen stroomafwaarts die van dat water afhankelijk zijn, zegt nieuw onderzoek in Nature.

 

BRANDEN

Terwijl de regio worstelt met de meest recente golf van covid-besmettingen, dragen de zwaarste branden in jaren verder bij aan de ellende in Zuid-Azië.

KLIMAAT

Het volume water in gletsjermeren wereldwijd is in dertig jaar met de helft toegenomen, meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. De snel aanzwellende meren vormen een gevaar voor overstromingen stroomafwaarts.

TIJGER

In Bhutan, China, India, Nepal en Rusland maakt de tijger een opmerkelijke comeback. Het Wereldnatuurfonds spreekt van een succesverhaal, maar waarschuwt voor de stroperij in andere delen van Azië.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo