Nieuwsagentschap

Het COP15-akkoord ontleed: historisch, maar moeilijk uit te voeren

COP15
Alle nieuws

Meer nieuws

MOBILITEIT

Canada verbiedt de verkoop van conventionele auto’s vanaf 2035. Het land volgt daarmee het voorbeeld van Europa en Groot-Brittannië, en zet meteen ook de Amerikaanse markt onder druk.

BIODIVERSITEITSTOP

Tijdens de COP15-top over biodiversiteit is een wereldwijd akkoord gesloten om 30 procent van het land en de oceanen van de aarde in stand te houden. In het verdrag worden voor het eerst ook de rechten van inheemse volkeren op hun land erkend.

BIODIVERSITEIT

In het Canadese Montreal beginnen deze week internationale onderhandelingen over een wereldwijd verdrag om de natuur te beschermen. Het speerpunt van die onderhandelingen is “30x30”: tegen 2030 ten minste 30 procent van het land en de oceanen beschermen. Maar dat is complexer dan het klinkt.

BIODIVERSITEIT

Na de klimaattop in Egypte staat er volgende maand al opnieuw een belangrijke milieutop op de agenda. In het Canadese Montreal moet de internationale gemeenschap het eens worden over een historisch akkoord rond natuur en biodiversiteit, dat zich kan meten met het Klimaatakkoord van Parijs.

DUURZAAM BELEID

De Universiteit Gent overweegt om in het kader van besparingen ook zijn eigen Green Office op te doeken. Uit een gelekte nota blijkt dat de universiteit wil besparen op alles wat niet tot haar kerntaken behoort.

VERVUILING

Maar liefst 77 procent van de dieselmodellen toont in officiële tests “verdachte” stikstofniveaus. Dat wijst volgens ICCT, de ngo die in 2015 het oorspronkelijke dieselschandaal aan het licht bracht, op “waarschijnlijk” gesjoemel.

KLIMAATVERANDERING

Rivieren in het Zuid-Amerikaanse Andesgebergte zijn een belangrijke bron van broeikasgassen als CO2 en methaan. Dat blijkt uit een studie door de Universiteit van Luik.

BIJEN

Pesticiden hebben een invloed op het gedrag van bijen, en volgens een nieuwe studie is de omgevingstemperatuur daarbij een extra bepalende factor. Met een veranderend klimaat wil dat zeggen dat we het toekomstige gedrag van bijen – inclusief hun bestuivingsdiensten- moeilijk kunnen inschatten.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo