Te veel geloof hechten in vooruitgangstechnologie om CO2 te verwijderen of te reduceren, verlengt alleen maar het gebruik van fossiele brandstoffen, zegt een analyse van onderzoeksgroep Climate Action Tracker. “Het brengt de 1,5 graad Celsius-limiet in gevaar en dicht de kloof tussen de verhoopte en de reële klimaatneutraliteit niet.”
Terwijl wij smullen van avocado’s gaan steeds meer kleine boeren in Chili over de kop. De droogte mag dan hun land verdorren, het economisch beleid maakt irrigeren onbetaalbaar. “De kern van het probleem is niet een gebrek aan water, maar de ongelijkheid.”
Een grootschalig nieuw onderzoeksproject en bijbehorende website wil het gebruik van dodelijk geweld door politieagenten over de hele wereld in kaart brengen. Volgens de ontwikkelaars, onder wie wetenschappers van de UGent en de Universiteit van Groningen, is dat nodig om de rechtsstaat te beschermen.
De oprichting van productiecentra voor groene ammoniak in slechts tien belangrijke zeehavens kan 60 procent van de wereldwijde scheepvaart koolstofvrij maken. Dat hebben onderzoekers van de Universiteit van Oxford becijferd.
De Chilenen hebben gisteren (zondag) een nieuwe grondwet verworpen die het land een flinke ruk naar rechts zou hebben gegeven. Ruim 55 procent van de stemgerechtigden sprak zich uit tegen het voorstel, waardoor het land na vier jaar van politieke onrust wederom achterblijft met een grondwet die stamt uit de tijd van dictator Pinochet.
Op de site van de European Southern Observatory (ESO) in Chili wordt een supertelescoop gebouwd die weldra enkele van de grootste vraagstukken uit de wetenschap zal helpen ontleden. De kostprijs van deze telescoop is bijzonder hoog, maar dat is het waard, legt fysicus Derryck Telford Reid hier uit.
Er is nog steeds geen duidelijkheid over wie nu de VN-klimaattop in 2024 kan organiseren. Het is de beurt aan een Oost-Europees land, maar de conflicten tussen Rusland en Oekraïne en Armenië en Azerbeidzjan maken eensgezindheid onmogelijk.
Zweedse onderzoekers hebben opvallend veel PCB’s gevonden in sedimenten 8 kilometer diep in de Stille Oceaan. De “forever chemicals” worden al een halve eeuw niet meer gebruikt, maar blijven zich ophopen in de diepe kloven.
Uit een nieuw WHO-rapport blijkt dat de wereld niet op schema ligt omde doelstelling te behalen om de zoutinname tegen 2025 drastisch te verminderen. Slechts 3 procent van de wereldbevolking wordt beschermd door beleid dat de zoutinname tot een gezond niveau kan terugbrengen.