Na bijna tien jaar lang discussiëren hebben onderhandelaars op de klimaattop in Bakoe (COP29) een historisch verdrag gesloten om de globale handel in koolstofkredieten te reguleren. Maar geografe Kate Dooley van de Universiteit van Melbourne waarschuwt voor gevaarlijke gebreken in het systeem.
Rijke landen zullen tegen 2035 minstens 300 miljard dollar per jaar vrijmaken voor ontwikkelingslanden om zich beter te kunnen wapenen tegen klimaatexcessen. Dat nieuwe financieringsdoel is op de valreep vastgelegd in het slotakkoord op de klimaattop in Bakoe (COP29).
Op de VN-klimaattop in Bakoe zijn belangrijke besprekingen over uitstootreductie in de eerste week op een haar na gekelderd door verzet van oliestaat Saoedi-Arabië en enkele ontwikkelingslanden. Het voorzitterschap moest alle zeilen bijzetten om de onderhandelingen uit het slop te halen.
Van het voormalige Oost-Duitsland en Hongarije tot Azerbeidzjan en Georgië: in veel voormalige Sovjetlanden groeien pro-Russische politieke krachten. Hoogleraar Internationale Veiligheid Stefan Wolff analyseert het fenomeen.
Gevallen van de besmettelijke ziekte mpox zijn al uitgebreid naar 60 landen. Reden genoeg voor de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om de strategie te veranderen.
Een betere inname van kalium blijkt een effectief middel om de bloeddruk te verlagen, volgens nieuw onderzoek. Last van hoge bloeddruk? Eet dan wat vaker een banaan.
De eerste generatie die op grote schaal de opkomst van de digitale technologie heeft meegemaakt, heeft ondertussen een leeftijd bereikt waarop zich ook een verhoogd risico op dementie voordoet. Is er een verband? Nee, integendeel, zegt neurowetenschappelijk onderzoek.
Na vijf jaar van stijgende ontwikkelingshulp is er in 2024 een daling in de internationale solidariteit vastgesteld. Koepelorganisatie 11.11.11 noemt de nieuwste cijfers van de OESO alarmerend.