Nieuwsagentschap

218

KLIMAATVERANDERING

In een scenario waarbij de wereldwijde temperatuur blijft stijgen, zullen sprinkhanen vaker voorkomen in landen zoals Iran, Afghanistan en Turkmenistan. Wetenschappers waarschuwen dat deze vraatzuchtige insecten de voedselzekerheid in die gebieden in het gedrang kunnen brengen.

CENTRAAL-AZIË

De armoedebestrijding in Centraal-Azië maakte de afgelopen jaren sterke vorderingen. Covid bracht stilstand maar de regio krabbelde snel weer rechtop. Experts kijken echter wel met argusogen naar de impact van de economische vertraging en de stijgende voedselprijzen op de regio.

KLIMAATVERANDERING

Het waterniveau van de Kaspische Zee kan negen tot achttien meter zakken tegen het einde van deze eeuw. Dat berekenden Nederlandse en Duitse wetenschappers, die vrezen voor de ecologische en geopolitieke gevolgen voor de regio. Een significante daling kan even verwoestend zijn als een stijging van de zeespiegel.

PERSVRIJHEID

In het Oost-Afrikaanse Eritrea wordt wereldwijd het meest gecensureerd. De overheid is erg actief in het vervolgen van journalisten en het beperken van de vrijheid van medewerkers van kranten, radio en televisie. Dat zegt nieuw onderzoek van het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ).

DROOGTE

Het smeltwater uit de gletsjers in het Aziatische hooggebergte levert water voor zo’n 221 miljoen mensen. Maar die watervoorraad is snel aan het krimpen, blijkt uit een Brits onderzoek. In enkele decennia al komt daardoor een essentiële buffer tegen droogte in gevaar.

DEMOCRATISERING

Studenten uit voormalige Sovjetlanden versnellen de democratisering in hun thuisland als ze in het buitenland hebben gestudeerd. Dat buitenland is met name Europa en de VS en gaat veel minder op voor Rusland, zegt professor vergelijkende onderwijsstudies Maia Chankseliani van Oxford University.

TURKMENISTAN

Turkmenistan is hard op weg de Iraanse marine voorbij te streven op de olierijke Kaspische Zee. Het land wil na Rusland de sterkste zeemacht worden.

KAZACHSTAN/TURKMENISTAN

De komende drie maanden houden drie voormalige Sovjetrepublieken verkiezingen: Kazachstan, Turkmenistan en Rusland. Dat de stem van het volk in Rusland waarschijnlijk nog het meest zal worden gerespecteerd, zegt veel over die andere twee landen rond de Kaspische Zee.

MENSENRECHTEN

De Tunesische regering moet stoppen met het intimideren van voormalige politieke gevangenen. Dat zeggen de mensenrechtenorganisaties Amnesty International (AI) en Human Rights Watch (HRW) in twee gisteren (woensdag) verschenen rapporten.

Waterconflicten
Op maandag 17 januari brak een vuurgevecht uit tussen grenswachters van de voormalige Sovjetrepublieken Kirgizstan en Oezbekistan. De groeiende spanningen tussen de Centraal-Aziatische landen zijn sterk gelinkt aan een falend waterbeleid.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo