Na bijna tien jaar lang discussiëren hebben onderhandelaars op de klimaattop in Bakoe (COP29) een historisch verdrag gesloten om de globale handel in koolstofkredieten te reguleren. Maar geografe Kate Dooley van de Universiteit van Melbourne waarschuwt voor gevaarlijke gebreken in het systeem.
Rijke landen zullen tegen 2035 minstens 300 miljard dollar per jaar vrijmaken voor ontwikkelingslanden om zich beter te kunnen wapenen tegen klimaatexcessen. Dat nieuwe financieringsdoel is op de valreep vastgelegd in het slotakkoord op de klimaattop in Bakoe (COP29).
Op de VN-klimaattop in Bakoe zijn belangrijke besprekingen over uitstootreductie in de eerste week op een haar na gekelderd door verzet van oliestaat Saoedi-Arabië en enkele ontwikkelingslanden. Het voorzitterschap moest alle zeilen bijzetten om de onderhandelingen uit het slop te halen.
Van het voormalige Oost-Duitsland en Hongarije tot Azerbeidzjan en Georgië: in veel voormalige Sovjetlanden groeien pro-Russische politieke krachten. Hoogleraar Internationale Veiligheid Stefan Wolff analyseert het fenomeen.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) slaat alarm: het aantal gevallen van mazelen is het afgelopen jaar bijna verdubbeld tot bijna 322.000 gevallen wereldwijd, ten opzichte van 171.000 in 2022.
VN-klimaatbaas Simon Stiell hoopt dat de volgende klimaattoppen het met veel minder bezoekers kunnen stellen. De laatste top in Dubai was een recordeditie met bijna 84.000 deelnemers.
Armenië heeft er vrijdag mee ingestemd om vier dorpen “terug te geven” aan aartsvijand Azerbeidzjan, dat meldt de Armeense staatsmedia. Een woordvoerder van het Azerbeidzjaanse ministerie van Buitenlandse Zaken omschreef de gebeurtenis als “historisch”.
De mazelen, nog steeds een potentieel dodelijke kinderziekte, maken een wereldwijde comeback. Kinderen in onder meer India, Azerbeidzjan en Ethiopië betalen nu het gelag omdat routinevaccinaties tijdens de covid-pandemie onderbroken werden.
Azerbeidzjan, gastland van de volgende VN-klimaattop, heeft verschillende topmannen van olie- en gasbedrijven en enkele controversiële regeringsfiguren benoemd in het comité dat de top moet organiseren. Ook opvallend: er is geen enkele vrouw bij.
De protesten in Iran in de nasleep van de dood van Mahsa Amini zijn grotendeels weggeëbd, maar de frustraties blijven hoog. Ook veel minderheden in Iran eisen hun basisrechten op, maar worden vooralsnog niet gehoord. “Het zal nog even duren eer de Perzen begrijpen dat ze met ons aan tafel moeten gaan zitten om een beweging op te richten die kans heeft op succes”.