Nieuwsagentschap

Caraïbische landen binden samen strijd aan tegen enorme zeewierplaag

VERVUILING
Alle nieuws

Meer nieuws

VROUWENRECHTEN

In ontwikkelingslanden hebben steeds meer vrouwen toegang tot voorbehoedsmiddelen, alleen loopt de vooruitgang nog langzaam. Vooral in de landen waar genderongelijkheid het grootst is, ondervinden vrouwen moeilijkheden om anticonceptiemiddelen te bekomen. 

DISCRIMINATIE

De lockdownmaatregelen tijdens de pandemie troffen gemarginaliseerde groepen zoals sekswerkers, druggebruikers en daklozen onevenredig hard, stelt nieuw onderzoek door Amnesty International. Ze werden vaker beboet, gearresteerd en blootgesteld aan discriminatie en mensenrechtenschendingen.

KORAAL

Nu klimaatverandering koraalriffen over de hele wereld bedreigt, hebben natuurbeschermers in Latijns-Amerika een onverwachte bondgenoot gevonden voor behoud van het rif: de verzekeringssector.

CORONACRISIS

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA zet haar schouders onder acht onderzoeksprojecten die de relatie tussen de coronacrisis en het milieu onderzoeken. Alle projecten zullen daarbij intensief gebruik maken van satellietbeelden en -metingen.

INNOVATIE

Aan de Universiteit van Berkeley is een methode ontwikkeld om vergeten olieboorputten op te sporen, die vaak een gevaar vormen voor het milieu en het klimaat. Artificiële intelligentie spit duizenden oude kaarten door op zoek naar tekenen van die bronnen, zodat ze correct gedicht kunnen worden.

PLASTICVERVUILING

Coca-Cola laat de belofte varen om tegen 2030 minstens een kwart van zijn frisdranken in herbruikbare of inwisselbare verpakkingen te verkopen. Milieugroepen spreken van een “masterclass in greenwashing”.

KINDEREN

Meer dan 100 miljoen kinderen hebben snel hulp nodig omdat ze zich op dit moment in situaties bevinden die onleefbaar zijn zonder steun van buitenaf. “De omvang van de humanitaire noden van kinderen is historisch hoog”, zegt de topvrouw van het VN-kinderfonds.

MILIEU

Vervuiling met PFAS blijft in Afrika vaak onder de radar maar is er net zo urgent als in industrielanden. Dat schrijven de onderzoekers Patrick Ssebugere, Ashirafu Miiro and Oghenekaro Nelson Odume. Ze pleiten voor scherpere regelgeving, handhaving en aangepast onderzoek naar methoden om de chemicaliën te verwijderen.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo