Van kamikazetermieten is bekend dat oudere werksters zich laten ‘ontploffen’ wanneer de kolonie in gevaar is. Hoe dat werkt en wat die blauwe kristallen op hun rug precies zijn, bleef jarenlang een raadsel. Nu komt de structuurbiologie met antwoorden.
Drie jaar nadat veertien regeringen in Latijns-Amerika hebben beloofd om de jaguar te beschermen zijn er nog maar weinig vorderingen gemaakt. Natuurbehoudsorganisaties sporen de landen nu aan om hun belofte na te komen.
De covid-19-pandemie slaat hard toe bij de inheemse bevolking van het Amazonewoud en de Gran Chaco. Dat zegt de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Rechten van de Mens (IACHR). De VN-instantie is zeer bezorgd.
Het coronavirus arriveerde later in Zuid-Amerika maar heeft van dit deel van het continent al een nieuw epicentrum van de covid-19 pandemie gemaakt. Brazilië is het zwaarst getroffen.
Lederschildpadden zwemmen steeds verder voor voedsel, blijkt uit nieuw onderzoek van Greenpeace. “Het lijkt erop dat dit gedrag veroorzaakt wordt door de opwarming van de oceanen.”
Dertien landen in Centraal-Amerika en het Caraïbische gebied gaan gezamenlijk actie ondernemen tegen de ongekende bloei van sargassum-zeewier aan hun kusten.
Suriname en andere bosrijke landen willen dat de internationale gemeenschap zich meer bewust wordt van de belangrijke rol die bomen spelen in de strijd tegen klimaatverandering. De wereld mag daar best wat voor betalen, vinden ze.
Grote milieuorganisaties en onderzoekscentra gaan samenwerken om de jaguar te redden. Ze hebben een plan voor het Amazonegebied, de belangrijkste habitat voor de jaguar.