Nieuwsagentschap

52

KLIMAATTOP DUBAI

Nog twee dagen voor alweer een cruciale VN-klimaatconferentie, een internationaal akkoord over de uitfasering van fossiele brandstoffen is wat er op het spel staat. Kan een oliestaat de klimaattop hosten die deze natte droom van klimaatactivisten waarmaakt?

CUBA

Vergrijzing, lage vruchtbaarheidscijfers en de uittocht van jonge, gekwalificeerde mensen vormen aanzienlijke uitdagingen voor de ontwikkelingsdoelen van Cuba. Het land staat voor de complexe taak om zich aan te passen aan deze demografische veranderingen, die worden verergerd door de ongunstige economische context.

VROUWENRECHTEN

In ontwikkelingslanden hebben steeds meer vrouwen toegang tot voorbehoedsmiddelen, alleen loopt de vooruitgang nog langzaam. Vooral in de landen waar genderongelijkheid het grootst is, ondervinden vrouwen moeilijkheden om anticonceptiemiddelen te bekomen. 

CUBA

Cuba gaat gebukt onder de ergste sociaaleconomische crisis sinds de ineenstorting van de Sovjet-Unie. Een recordaantal Cubanen vlucht naar de VS, dat met een strikt handelsembargo bijdraagt tot de moeilijkheden. 
 

KLIMAAT

Van enorme overstromingen in Pakistan en extreme droogte in Europa, tot doorbraken op het vlak van milieubescherming en plastic: de wereld beleefde opnieuw een goed gevuld klimaatjaar in 2022. De impact van de Russische invasie in Oekraïne liet zich op zowat alle domeinen voelen. 

CENTRAAL-AMERIKA

Ondanks de verbeten strijd van feministische groepen en mensenrechtenorganisaties tegen de zeer strenge anti-abortuswetten, blijft het grootste deel van Centraal-Amerika vrouwen opsluiten voor het onderbreken van hun zwangerschap.

MENSENRECHTEN

De Verenigde Naties hebben 42 landen (van de 193 lidstaten) op een zwarte lijst gezet voor represailles tegen mensenrechtenactivisten en journalisten.

CUBA/VS

Orkaan Ian, die al over Cuba en Florida is getrokken en aan minstens twaalf mensen het leven koste, kan de Amerikaanse economie 67 miljard dollar kosten. Een groot deel daarvan is niet verzekerd, en ook de schade in Cuba is enorm.

KOFFIE

De koffieproductie op Cuba is geen schim meer van wat ze vroeger was. Tropische cyclonen, de effecten van klimaatverandering en schaarste van grondstoffen zetten een rem op de koffiebevoorrading. Om het koffieminnende volk toch hun dagelijkse bakje troost te geven vermengt de overheid koffie met gebrande erwten. Heiligschennis in de ogen van koffiepuristen.

AMERIKAANSE SACTIES

De socialistische eilandstaat Cuba leeft al zestig jaar onder een streng embargo van de VS. Veel Cubanen vragen zich af of dat nog te verantwoorden is. “Zonder embargo zou de regering geen excuus meer hebben waarom het land niet functioneert.”

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo