Nieuwsagentschap

Belgisch klimaatplan voor transport scoort slechter dan Polen en Roemenië

TRANSPORT
Alle nieuws

Meer nieuws

KLIMAAT

Een boer uit Henegouwen daagt TotalEnergies voor de rechter vanwege de impact van het bedrijf op de klimaatcrisis. Extreme weersomstandigheden hebben zijn boerderij aanzienlijke schade berokkend, zegt hij. Het is de eerste klimaatzaak tegen een multinational in België.

BESCHERMDE DIERSOORTEN

De rechtbank van Oudenaarde heeft een man veroordeeld die meer dan honderd beschermde diersoorten in huis had. Naast een boete en gevangenisstraf moet de man ook een “natuurschadevergoeding” betalen van 68.545 euro.

VERHARDING

Elke dag verdwijnt in Vlaanderen nog steeds een oppervlakte van zo’n tien voetbalvelden onder asfalt of beton. Het goede nieuws is wel dat de snelheid afneemt.

PFAS

Het gebruik van chemicaliën met PFAS is in tien jaar tijd enorm toegenomen in de EU, waardoor consumenten ook via hun voeding steeds vaker blootgesteld worden aan PFAS. Dat blijkt uit onderzoek van groenten en fruit. België hoort bij de landen met de hoogste concentraties.

VERVUILING

Europese lidstaten en het parlement hebben een akkoord bereikt over uitstootnormen voor vrachtwagens op diesel. Die worden tegen 2040 zo streng dat er waarschijnlijk nauwelijks nog nieuwe dieseltrucks op de markt zullen komen.

ZUID-CHINESE ZEE

De voorbije weken stapelden de incidenten zich op in de Zuid-Chinese Zee, een belangrijk gebied dat door verschillende landen wordt opgeëist. Volgens westerse bondgenoten moeten de wateren voor iedereen toegankelijk zijn, maar Peking ziet dat helemaal anders. China-kenner Edward Sing Yue Chan biedt meer inzicht in het Chinese standpunt omtrent het omstreden gebied.

KLIMAAT

“De luchtvaart kan de opwarming van de aarde nog meer doen toenemen”. Tot deze conclusie komen Britse onderzoekers die gedurende twee jaar het effect van 'niet-CO2-uitstoot' in de luchtvaart bekeken, stoffen zoals stikstofoxiden en waterdamp.

MOBILITEIT

Lage inkomenslanden willen economisch vooruit en goede infrastructuur, zoals een degelijk transportsysteem, is daarvoor noodzakelijk. De groei van deze landen zal ook de mondiale CO2-uitstoot verhogen, stellen mobiliteitsexperts. In een paper die ze naar aanleiding van de huidige klimaattop lanceren, tonen ze het enorme potentieel van het spoor voor duurzame groei en energie-efficiëntie.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo