Nieuwsagentschap

178

VERKEER

In 2022 zijn in de EU 10.000 mensen overleden op plattelandswegen - en dus niet op autosnelwegen. Ze maken hiermee ongeveer de helft uit van alle verkeersdoden. Dat blijkt uit een rapport van de European Transport Safety Council (ETSC).

EUROPA

Het Europese kiezerspubliek is niet langer verdeeld in links en rechts, maar in vijf “crisisstammen”, stelt onderzoek door de European Council on Foreign Relations. Elk van die stammen reageert op een crisis zoals de pandemie of de oorlog in Oekraïne. Maar de grootste strijd dit jaar wordt gevoerd tussen het klimaat- en migratiekamp.

KINDEREN

In veertig van de rijkste landen ter wereld leeft één op de vijf kinderen in armoede. Landen als Frankrijk, Noorwegen, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk zagen de kinderarmoede in de afgelopen tien jaar sterk toenemen. Dat zegt Unicef in een nieuw rapport.

VROUWENRECHTEN

Mensen die opkomen voor het recht van vrouwen op abortus worden wereldwijd gecriminaliseerd, geïntimideerd en vervolgd. “We praten hier ook over de landen waar abortus gedeeltelijk door de wet is toegestaan”, stelt Amnesty International in een nieuw rapport.

GEZONDHEID

Maar liefst 98 procent van de Europeanen leeft in een gebied met een schadelijke luchtkwaliteit. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de Britse krant The Guardian.

ENERGIETRANSITIE

De tien grootste uitstoters in het Europese emissiehandelssysteem zijn allemaal kolencentrales, blijkt uit een analyse van energiedenktank Ember. Vooral Duitsland en Polen geraken maar niet af van de vervuilende brandstof.

VRIJHEID

Academische vrijheden kalven af. Dat blijkt uit de Academic Freedom Index. Voor de gemiddelde wereldburger staat het recht om vrijelijk academisch onderzoek te doen terug op het niveau van vier decennia geleden.
 

OEKRAÏNE

Uit een bevraging van de Noorse Vluchtelingenraad (NRC) blijkt dat zeven op de tien Oekraïense vluchtelingen in Polen, Roemenië en Moldavië niet in hun basisbehoeften kunnen voorzien en in de armoede dreigen te vervallen.

OEKRAÏNE

Na een jaar oorlog blijft een meerderheid van de Europeanen en Belgen het Oekraïense verzet steunen. Velen zien de strijd als verdediging van de democratie en welvaart in Europa, blijkt uit een peiling waar de Koningin Boudewijnstichting aan meewerkte.

MOBILITEIT

In 2021 telde de EU 1,9 miljoen elektrische auto’s op de weg, een stijging met maar liefst 76 procent ten opzichte van 2020.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo