Polen, Litouwen, Letland en Estland kondigen aan dat ze zich willen terugtrekken uit het Verdrag tegen antipersoonsmijnen. “Een schrijnende minachting voor menselijk lijden”, zegt Handicap International.
De Europese Commissie dient een voorstel in om lidstaten die getroffen worden door klimaatgerelateerde rampen beter te ondersteunen. Directe aanleiding zijn de doortocht van storm Boris op het continent en de verwoestende branden in Portugal.
De Russische invasie van Oekraïne en de vlucht van miljoenen inwoners zullen op lange termijn een aanzienlijke impact hebben op de bevolkingsstructuur van het land. Oostenrijks onderzoek voorspelt een bevolkingskrimp van 21 tot 31 procent tegen 2052.
Een tweede termijn voor Trump is nog lang niet zeker, maar NAVO-lidstaten nemen wel hun defensie onder de loep en kijken hoe ze de alliantie Trump-bestendig kunnen maken. Natasha Lindstaedt, hoogleraar Internationale Betrekkingen aan de University of Essex, weegt de opties af.
De wereldwijde nood aan schone energie biedt kansen aan landen die rijk zijn aan mineralen die nodig zijn voor het maken van zonnepanelen en batterijen. Maar de meeste van die landen verwerken de grondstoffen niet zelf, waardoor ze te weinig profiteren van de welvaart die de groene transitie kan teweegbrengen. “Trap niet in de valkuil van het verleden”, waarschuwt de VN-organisatie voor handel en ontwikkeling Unctad.
In 2022 zijn in de EU 10.000 mensen overleden op plattelandswegen - en dus niet op autosnelwegen. Ze maken hiermee ongeveer de helft uit van alle verkeersdoden. Dat blijkt uit een rapport van de European Transport Safety Council (ETSC).
Het Europese kiezerspubliek is niet langer verdeeld in links en rechts, maar in vijf “crisisstammen”, stelt onderzoek door de European Council on Foreign Relations. Elk van die stammen reageert op een crisis zoals de pandemie of de oorlog in Oekraïne. Maar de grootste strijd dit jaar wordt gevoerd tussen het klimaat- en migratiekamp.
In veertig van de rijkste landen ter wereld leeft één op de vijf kinderen in armoede. Landen als Frankrijk, Noorwegen, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk zagen de kinderarmoede in de afgelopen tien jaar sterk toenemen. Dat zegt Unicef in een nieuw rapport.
Mensen die opkomen voor het recht van vrouwen op abortus worden wereldwijd gecriminaliseerd, geïntimideerd en vervolgd. “We praten hier ook over de landen waar abortus gedeeltelijk door de wet is toegestaan”, stelt Amnesty International in een nieuw rapport.
Maar liefst 98 procent van de Europeanen leeft in een gebied met een schadelijke luchtkwaliteit. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de Britse krant The Guardian.